Kip
10 min
30 min

Gevlinderde kip

Kip vlinderen, ook wel spatchcocking genoemd, is een techniek waarbij je de ruggengraat van de kip verwijdert en deze vervolgens platdrukt zodat het vlees in een enkele laag ligt. Dit zorgt voor een snellere en gelijkmatigere garing van het vlees.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Hele kip
      stuks

    Aan de slag

    • 1
      Leg de kip met de borst naar beneden op een snijplank.
    • 2
      Zoek de ruggengraat van de kip, die zich in het midden van de rug bevindt.
    • 3
      Gebruik een wildschaar, of hele goede keukenschaar, om langs beide zijden van de ruggengraat te knippen. Knip de ruggengraat volledig uit de kip.
    • 4
      Verwijder eventuele overtollige stukken vet of huid.
    • 5
      Draai de kip om zodat de borst naar boven ligt.
    • 6
      Nu is de kip gevlinderd en klaar om te kruiden, marineren of grillen.
    • 7
      Druk met beide handen stevig op de borst van de kip totdat je een krakend geluid hoort. Dit betekent dat het borstbeen is gebroken en de kip nu vlak ligt.

Kip wordt 'het meest veelzijdige stukje vlees' genoemd - maar vaak blijkt het toch lastig om een gehele kip sappig en mals te garen. Naast de borst, de poten en de vleugels blijkt de rest toch vaak óf te droog, óf niet helemaal gaar. 'Vlinderen' biedt een oplossing. Je 'opent' de kip, als het ware, en 'vouwt' hem plat in een braadslee. Hierdoor kun je marinades makkelijker laten intrekken en / of in een pan / oven gelijkmatig laten garen. Het is éven puzzelen met de ruggengraat maar je zult zien: het resultaat is verbluffend! Succes!

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten