Zoete aardappel
15 min
60 min

Gevulde zoete aardappel ofwel de Batata!

In dit recept vullen we de zoete aardappel met gesmolten kaas en knapperige spekjes. Het is echt comfort food van de bovenste plank: lekker, snel klaar, en het ziet er ook nog eens fantastisch uit!

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Zoete aardappel
      stuks
    • Spekjes
      100 g
    • Cheddar laas
      100 g
    • Zure room
      eetlepel
    • Boter
      eetlepel
    • Olijfolie
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Verse kruiden

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C.
    • 2
      Bekleed een ovenschaal eventueel met bakpapier zodat de zoete aardappelen niet blijven plakken en je na het koken minder schoonmaaktijd hebt.
    • 3
      Was de zoete aardappelen goed en prik er met een vork een paar gaatjes in. Wrijf ze in met een beetje olijfolie en strooi er een snufje zout overheen.
    • 4
      Leg ze in de ovenschaal en bak ze ongeveer 45-60 minuten in de oven, of totdat ze lekker zacht zijn van binnen.
    • 5
      Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan tot ze lekker knapperig zijn (ongeveer 5-7 minuten). Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier om het overtollige vet kwijt te raken.
    • 6
      Haal de zoete aardappelen uit de oven en snijd ze voorzichtig open. Gebruik een vork om het zachte vruchtvlees los te maken en meng dit met een klontje boter en een eetlepel zure room.
    • 7
      Strooi een flinke hand geraspte kaas over de aardappelen en verdeel de spekjes eroverheen.
    • 8
      Zet de ovenschaal met de gevulde aardappelen nog 5-10 minuten terug in de oven, totdat de kaas heerlijk gesmolten en goudbruin is
    • 9
      Haal ze uit de oven en garneer met wat verse kruiden zoals tijm of bieslook voor wat extra frisheid.

Als je op zoek bent naar een simpel maar overheerlijk gerecht, dan moet je deze gevulde zoete aardappel (of “batata”) zeker proberen! Wist je dat “batata” de originele naam is die de inheemse volkeren in Zuid-Amerika aan deze knol gaven? Toen de Spanjaarden de zoete aardappel ontdekten, namen ze die naam mee, en sindsdien heeft de batata de hele wereld veroverd met zijn zoete smaak en veelzijdigheid.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten