Personen
-
+
Ingrediënten
- Zoete aardappel2 stuks
- Spekjes100 g
- Cheddar laas100 g
- Zure room2 eetlepel
- Boter1 eetlepel
- Olijfolie1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Verse kruiden
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwarm de oven voor op 200°C.
- 2Bekleed een ovenschaal eventueel met bakpapier zodat de zoete aardappelen niet blijven plakken en je na het koken minder schoonmaaktijd hebt.
- 3Was de zoete aardappelen goed en prik er met een vork een paar gaatjes in. Wrijf ze in met een beetje olijfolie en strooi er een snufje zout overheen.
- 4Leg ze in de ovenschaal en bak ze ongeveer 45-60 minuten in de oven, of totdat ze lekker zacht zijn van binnen.
- 5Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan tot ze lekker knapperig zijn (ongeveer 5-7 minuten). Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier om het overtollige vet kwijt te raken.
- 6Haal de zoete aardappelen uit de oven en snijd ze voorzichtig open. Gebruik een vork om het zachte vruchtvlees los te maken en meng dit met een klontje boter en een eetlepel zure room.
- 7Strooi een flinke hand geraspte kaas over de aardappelen en verdeel de spekjes eroverheen.
- 8Zet de ovenschaal met de gevulde aardappelen nog 5-10 minuten terug in de oven, totdat de kaas heerlijk gesmolten en goudbruin is
- 9Haal ze uit de oven en garneer met wat verse kruiden zoals tijm of bieslook voor wat extra frisheid.
Als je op zoek bent naar een simpel maar overheerlijk gerecht, dan moet je deze gevulde zoete aardappel (of “batata”) zeker proberen! Wist je dat “batata” de originele naam is die de inheemse volkeren in Zuid-Amerika aan deze knol gaven? Toen de Spanjaarden de zoete aardappel ontdekten, namen ze die naam mee, en sindsdien heeft de batata de hele wereld veroverd met zijn zoete smaak en veelzijdigheid.
