Vega
20 min
60 min

Gevulde zoete aardappelen gevuld met walnoten, verse kruiden, munt en granaatappelpitten

De inmiddels alomgeliefde zoete aardappel, gevuld met verse kruiden en walnoten. De tahinsaus maakt hem heerlijk.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Middelgrote zoete aardappelen
      stuks
    • Handvol walnoten, grof gehakt
    • Een paar verse muntblaadjes, fijngehakt
    • Pitten van een halve granaatappel
    • Tahini
      eetlepel
    • Citroen
      stuks
    • Zout naar smaak
    • Peper naar smaak
    • Olijfolie
      scheutje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C.
    • 2
      Was de zoete aardappelen grondig en prik ze meerdere keren in met een vork.
    • 3
      Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en bak ze in de oven gedurende 45-60 minuten, of tot ze zacht en volledig gaar zijn. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
    • 4
      Terwijl de aardappelen bakken, bereid je de vulling voor. Meng in een kom de gehakte walnoten, fijngehakte kruiden, munt en granaatappelzaden.
    • 5
      In een kleine kom, meng de tahini met het citroensap en een beetje water tot je een gladde saus hebt. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
    • 6
      Als de zoete aardappelen klaar zijn, haal ze uit de oven en snijd ze in de lengte doormidden zonder helemaal door te snijden, zodat ze openklappen als een boek. Vul de zoete aardappelen met het walnoten-kruidenmengsel en besprenkel ze met de tahinisaus en een scheutje olijfolie.
    • 7
      Serveer onmiddellijk, gegarneerd met extra verse kruiden en een paar extra granaatappelpitten indien gewenst.

Gevulde zoete aardappelen gevuld met walnoten, verse kruiden, munt en granaatappelpitten. De tahinsaus maakt ze heerlijk. Het is een gezond bijgerecht of hoofdgerecht voor veganisten en mensen die het paleo dieet volgen.

De zoete aardappel is een knolgewas dat bekend staat om zijn zoete smaak en hoge voedingswaarde. De wortelknol heeft een gladde huid die kan variëren van wit en geel tot rood, paars en bruin, terwijl het vlezige binnenste gedeelte in kleur kan variëren van wit en oranje tot paars.

De oorsprong van de zoete aardappel ligt in Centraal- en Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat zoete aardappelen al duizenden jaren in dit gebied worden verbouwd, mogelijk al rond 5000 voor Christus. Door de eeuwen heen werd het gewas door ontdekkingsreizigers naar andere delen van de wereld gebracht, waaronder Afrika, Azië en uiteindelijk Europa.

In de keuken worden zoete aardappelen vaak gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, van hoofdgerechten tot bijgerechten en zelfs desserts. Ze kunnen worden gebakken, gekookt, geroosterd of gepureerd en zijn populair in soepen, stoofschotels, salades en meer.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten