Stoofvlees
15 min
120 min

Griekse Stifado van fijne riblappen

Stifado is een klassiek Grieks stoofpotje dat je zeker eens moet proberen. Het is een hartverwarmend gerecht waarin mals vlees langzaam wordt gestoofd met kleine zilveruitjes in een kruidige tomatensaus

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Riblap
      300 g
    • Zilverui
      200 g
    • Knoflook
      teentje
    • Tomaat
      stuks
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Rode wijn
      glas
    • Rode wijnazijn
      eetlepel
    • Kaneelstok
      stuks
    • Laurierblad
      stuks
    • Verse tijm
      tak
    • Pimentkorrels
      theelepel
    • Suiker
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Olijfolie
      eetlepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de zilveruitjes (of sjalotten) toe en bak ze tot ze licht goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
    • 2
      Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe aan de pan en verhoog de hitte. Bak de blokjes fijne riblap aan alle kanten bruin. Dit helpt de sappen in het vlees te verzegelen en geeft extra smaak. Voeg indien nodig in porties toe om overvolle pan te voorkomen.
    • 3
      Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze een minuut mee totdat het begint te geuren.
    • 4
      Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe aan het vlees en roer goed door. Laat het een paar minuten sudderen.
    • 5
      Voeg de rode wijn, rode wijnazijn, kaneelstokje, laurierblaadjes, tijm, pimentkorrels, suiker, zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar.
    • 6
      Voeg de gebakken zilveruitjes toe aan de pan. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de stifado langzaam sudderen. Laat het vlees 1,5 tot 2 uur zachtjes koken, of totdat het vlees heerlijk mals is en de saus dikker is geworden. Controleer af en toe en voeg indien nodig wat water toe als de saus te veel indikt.
    • 7
      Proef de stifado en pas indien nodig de kruiden aan. Verwijder de laurierblaadjes en het kaneelstokje.
    • 8
      Serveer de stifado warm, eventueel met een stukje knapperig brood, rijst of geroosterde aardappelen aan de zijkant.
    • 9
      Aanpassen naar smaak: Als je van een iets zoetere smaak houdt, kun je wat extra suiker of een scheutje honing toevoegen.
    • 10
      Verschillende variaties: Je kunt de stifado ook maken met kalfsvlees, lam of zelfs konijn, afhankelijk van je voorkeur.

Stifado is een klassiek Grieks stoofpotje dat je zeker eens moet proberen. Het is een hartverwarmend gerecht waarin mals vlees langzaam wordt gestoofd met kleine zilveruitjes in een kruidige tomatensaus. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, zijn de aromatische kruiden zoals kaneel en laurier, die het een diepe, rijke smaak geven. Stifado heeft z’n wortels in de Griekse keuken, maar je kunt duidelijk invloeden proeven van verschillende culturen die door de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt. Of je het nu serveert met wat knapperig brood, rijst of aardappelen, dit gerecht is perfect om te genieten van die warme, comfort food vibes, vooral op een relaxte zomeravond.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten