Aardappel
20 min
25 min
Hete Bliksem

"Hete Bliksem" is een traditioneel Nederlands gerecht. De naam "Hete Bliksem" verwijst naar de hete, dampende aard van het gerecht wanneer het wordt geserveerd. De combinatie van hete ingrediënten maakt het bijzonder geschikt voor koude dagen.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Kruimige aardappelen, geschild en in stukken1 kilo
- Zoete appels en of zure appels of half om half1 kilo
- Spekblokjes150 g
- Grote ui, fijngesneden1 stuks
- Melk100 ml
- Zout en peper naar smaak
- Stroop of suiker voor extra zoetheid (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Doe de aardappelen en appels in een grote pan. Voeg water toe tot alles net onder staat en breng aan de kook. Kook dit mengsel in ongeveer 20-25 minuten gaar.
- 2Terwijl de aardappelen en appels koken, bak je de spekblokjes in een aparte pan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze mee tot deze glazig is.
- 3Giet het aardappel-appelmengsel af zodra het gaar is, maar bewaar een klein beetje van het kookvocht.
- 4Stamp de aardappelen en appels tot een grove puree. Voeg de melk toe om het smeuïger te maken. Voeg dan het spek-ui-mengsel toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper. Als je wilt, kun je wat stroop of suiker toevoegen voor extra zoetheid.
- 5Serveer de hete bliksem direct. Het gerecht is lekker met een stukje rookworst of een gehaktbal.
- 6Serveertips: Hete bliksem is heerlijk met een beetje mosterd of extra stroop. Lekker met een rookworst. Voor een vegetarische variant kun je de spekblokjes weglaten en eventueel vervangen door een vegetarisch alternatief.
"Hete Bliksem" is een traditioneel Nederlands gerecht. De naam "Hete Bliksem" verwijst naar de hete, dampende aard van het gerecht wanneer het wordt geserveerd. De combinatie van hete ingrediënten maakt het bijzonder geschikt voor koude dagen.
