Indian summer salade van couscous met spinazie en appel

Couscous is een traditioneel Berbers gerecht dat je wellicht al kent uit de Noord-Afrikaanse keuken. Je zou het kunnen zien als een brug tussen pasta en granen, gezien de textuur en bereidingswijze.
Ingrediënten
- Couscous100 g
- Water of kippenbouillon200 ml
- Middelgrote appel of peer in kleine blokjes1 stuks
- Feta kaas, in blokjes gesneden100 g
- Hele amandelen, licht geroosterd50 g
- Kleine rode ui, fijn gesneden1 stuks
- Citroensap en rasp van hele citroen1 stuks
- Olijfolie3 eetlepel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Nootmuskaat (optioneel)1 snufje
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Breng het water of de kippenbouillon aan de kook in een middelgrote pan.
- 2Voeg de couscous toe, dek af en zet het vuur uit.
- 3Laat het 10-15 minuten staan, totdat alle vloeistof is opgenomen. Fluff de couscous met een vork om eventuele klontjes te verwijderen.
- 4In de tussentijd, snijd je de appel in kleine blokjes en hak je de spinazie grof.
- 5Rooster de hele amandelen lichtjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof (laat enkele hele voor garnering).
- 6Snijd de feta in kleine blokjes.
- 7In een kleine kom, meng het citroensap, citroenschil, olijfolie, en een snufje zout, peper en nootmuskaat (indien gebruikt) tot een dressing.
- 8In een grote kom, combineer de couscous met de appelblokjes, gehakte spinazie, fetablokjes, gehakte amandelen en rode ui (indien gebruikt).
- 9Giet de dressing over de salade en meng goed.
- 10Garneer met de overgebleven hele amandelen en eventueel extra fetablokjes en appel of peer schijfjes.
Couscous is een traditioneel Berbers gerecht dat je wellicht al kent uit de Noord-Afrikaanse keuken. Het bestaat uit kleine korreltjes gemaakt van durumtarwe of gerst. Je zou het kunnen zien als een brug tussen pasta en granen, gezien de textuur en bereidingswijze.
Bij het bereiden van couscous, stoom je de korrels boven een pot met kokend water of bouillon, totdat ze zacht en luchtig zijn. Dit proces zorgt ervoor dat de couscous de smaken van de ingrediënten waarmee je het combineert goed opneemt. Tegenwoordig koken we de couscous vaak in water of bouillon.
Je kan het gebruiken met veel ingrediënten, zoals gegrilde groenten, noten, gedroogd fruit, en verse kruiden, waardoor het een makkelijke keuze is voor veel salades. Je kunt ook creatief zijn en het gebruiken als vulling voor groenten zoals paprika's, aubergines of tomaten. Couscous is ook lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld een bbq of stoofvlees.
Terwijl je het kookt, zul je merken dat het snel klaar is, waardoor het een handige optie is voor je drukke werkdagen voor maaltijdsalades of een makkelijke schotel uit je tajine.
Deze salade kan je ook maken met peer ipv appel en is ook lekker met bijvoorbeeld de Lamsmerquez worstjes.
