Indiaas
15 min
20 min

Indian summer salade van couscous met spinazie en appel

Couscous is een traditioneel Berbers gerecht dat je wellicht al kent uit de Noord-Afrikaanse keuken. Je zou het kunnen zien als een brug tussen pasta en granen, gezien de textuur en bereidingswijze.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Couscous
      100 g
    • Water of kippenbouillon
      200 ml
    • Middelgrote appel of peer in kleine blokjes
      stuks
    • Feta kaas, in blokjes gesneden
      100 g
    • Hele amandelen, licht geroosterd
      50 g
    • Kleine rode ui, fijn gesneden
      stuks
    • Citroensap en rasp van hele citroen
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout naar smaak
    • Peper naar smaak
    • Nootmuskaat (optioneel)
      snufje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Breng het water of de kippenbouillon aan de kook in een middelgrote pan.
    • 2
      Voeg de couscous toe, dek af en zet het vuur uit.
    • 3
      Laat het 10-15 minuten staan, totdat alle vloeistof is opgenomen. Fluff de couscous met een vork om eventuele klontjes te verwijderen.
    • 4
      In de tussentijd, snijd je de appel in kleine blokjes en hak je de spinazie grof.
    • 5
      Rooster de hele amandelen lichtjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof (laat enkele hele voor garnering).
    • 6
      Snijd de feta in kleine blokjes.
    • 7
      In een kleine kom, meng het citroensap, citroenschil, olijfolie, en een snufje zout, peper en nootmuskaat (indien gebruikt) tot een dressing.
    • 8
      In een grote kom, combineer de couscous met de appelblokjes, gehakte spinazie, fetablokjes, gehakte amandelen en rode ui (indien gebruikt).
    • 9
      Giet de dressing over de salade en meng goed.
    • 10
      Garneer met de overgebleven hele amandelen en eventueel extra fetablokjes en appel of peer schijfjes.

Couscous is een traditioneel Berbers gerecht dat je wellicht al kent uit de Noord-Afrikaanse keuken. Het bestaat uit kleine korreltjes gemaakt van durumtarwe of gerst. Je zou het kunnen zien als een brug tussen pasta en granen, gezien de textuur en bereidingswijze.

Bij het bereiden van couscous, stoom je de korrels boven een pot met kokend water of bouillon, totdat ze zacht en luchtig zijn. Dit proces zorgt ervoor dat de couscous de smaken van de ingrediënten waarmee je het combineert goed opneemt. Tegenwoordig koken we de couscous vaak in water of bouillon.

Je kan het gebruiken met veel ingrediënten, zoals gegrilde groenten, noten, gedroogd fruit, en verse kruiden, waardoor het een makkelijke keuze is voor veel salades. Je kunt ook creatief zijn en het gebruiken als vulling voor groenten zoals paprika's, aubergines of tomaten. Couscous is ook lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld een bbq of stoofvlees.

Terwijl je het kookt, zul je merken dat het snel klaar is, waardoor het een handige optie is voor je drukke werkdagen voor maaltijdsalades of een makkelijke schotel uit je tajine.

Deze salade kan je ook maken met peer ipv appel en is ook lekker met bijvoorbeeld de Lamsmerquez worstjes.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten