Rijst
10 min
20 min

Indische balletjes met rijst, pindasaus en sugarsnaps

Dit recept voor Indische balletjes met rijst, pindasaus en sugarsnaps heeft drie varianten: met kant-en-klare gehaktballetjes, met zelfgemaakte gehaktballetjes, en met zelfgemaakte pindasaus.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Sugersnaps of boontjes schoongemaakt
      200 g
    • Rijst
      kopje
    • Rundergehakt of half-om-halfgehakt
      300 g
    • Fijngesneden sjalotten
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Gemalen koriander
      theelepel
    • Gemalen komijn
      0.5 theelepel
    • Laos (of gemberpoeder)
      0.5 theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Ei
      stuks
    • Paneermeel
      50 g
    • Oongezouten pinda's, geroosterd
      150 g
    • Kleine ui, fijngesneden
      stuks
    • Sambal oelek (of naar smaak)
      theelepel
    • Ketjap manis
      eetlepel
    • Bruine suiker
      theelepel
    • Kokosmelk of water
      200 ml

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    • 2
      Blancheer de sugersnaps kort in kokend water met wat zout tot ze heldergroen zijn, spoel ze daarna af onder koud water.
    • 3
      Optioneel: Verhit een beetje olie in een pan en bak de gehaktballetjes tot ze goed verwarmd en lichtbruin zijn. Of, wanneer je kiest voor de zelfgemaakte gehaktballetjes:
    • 4
      Meng het gehakt met sjalotten, knoflook, koriander, komijn, laos, zout, peper, ei en paneermeel. Vorm kleine balletjes.
    • 5
      Bak de balletjes in olie tot ze rondom bruin en gaar zijn.
    • 6
      Maal de pinda's fijn in een keukenmachine of vijzel.
    • 7
      Fruit de ui en knoflook zacht in een beetje olie. Voeg de gemalen pinda's, sambal, ketjap manis, bruine suiker en een snufje zout toe.
    • 8
      Voeg langzaam de kokosmelk of water toe en laat de saus zachtjes sudderen tot deze de gewenste dikte heeft. Proef en pas de smaak aan.
    • 9
      Leg de rijst op een bord, schik de gehaktballetjes en sugersnaps ernaast. Giet de pindasaus over de gehaktballetjes en garneer eventueel met wat extra gebakken uitjes of verse koriander.

Dit recept voor Indische balletjes met rijst, pindasaus en sugarsnaps heeft drie varianten: met kant-en-klare gehaktballetjes, met zelfgemaakte gehaktballetjes, en met zelfgemaakte pindasaus.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten