Personen
-
+
Ingrediënten
- Sugersnaps of boontjes schoongemaakt200 g
- Rijst1 kopje
- Rundergehakt of half-om-halfgehakt300 g
- Fijngesneden sjalotten2 stuks
- Knoflook, fijngehakt2 teentje
- Gemalen koriander1 theelepel
- Gemalen komijn0.5 theelepel
- Laos (of gemberpoeder)0.5 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Ei1 stuks
- Paneermeel50 g
- Oongezouten pinda's, geroosterd150 g
- Kleine ui, fijngesneden1 stuks
- Sambal oelek (of naar smaak)1 theelepel
- Ketjap manis2 eetlepel
- Bruine suiker1 theelepel
- Kokosmelk of water200 ml
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- 2Blancheer de sugersnaps kort in kokend water met wat zout tot ze heldergroen zijn, spoel ze daarna af onder koud water.
- 3Optioneel: Verhit een beetje olie in een pan en bak de gehaktballetjes tot ze goed verwarmd en lichtbruin zijn. Of, wanneer je kiest voor de zelfgemaakte gehaktballetjes:
- 4Meng het gehakt met sjalotten, knoflook, koriander, komijn, laos, zout, peper, ei en paneermeel. Vorm kleine balletjes.
- 5Bak de balletjes in olie tot ze rondom bruin en gaar zijn.
- 6Maal de pinda's fijn in een keukenmachine of vijzel.
- 7Fruit de ui en knoflook zacht in een beetje olie. Voeg de gemalen pinda's, sambal, ketjap manis, bruine suiker en een snufje zout toe.
- 8Voeg langzaam de kokosmelk of water toe en laat de saus zachtjes sudderen tot deze de gewenste dikte heeft. Proef en pas de smaak aan.
- 9Leg de rijst op een bord, schik de gehaktballetjes en sugersnaps ernaast. Giet de pindasaus over de gehaktballetjes en garneer eventueel met wat extra gebakken uitjes of verse koriander.
Dit recept voor Indische balletjes met rijst, pindasaus en sugarsnaps heeft drie varianten: met kant-en-klare gehaktballetjes, met zelfgemaakte gehaktballetjes, en met zelfgemaakte pindasaus.
