Personen
-
+
Ingrediënten
- Kippenbouten2 stuks
- Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- Plantaardige olie25 ml
- Knoflook, fijngehakt of geperst6 teentje
- Kippenbouillon of water250 ml
- Room (voor koken) of volle melk150 ml
- Verse kruiden zoals koriander of peterselie voor garnering (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Laat de kippenbouten op kamertemperatuur komen. Bestrooi ze vervolgens aan beide kanten met zout en peper.
- 2Verhit de olie in een diepe pan of een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kippenbouten met de huid naar beneden toe en bak ze ongeveer 10-12 minuten, tot de huid goudbruin en knapperig is. Draai ze dan om en bak de andere kant nog eens 8-10 minuten. Pas de baktijd indien nodig aan, afhankelijk van de grootte van de kippenbouten.
- 3Haal de kip uit de pan en zet deze even apart. Doe de fijngehakte knoflook in dezelfde pan en bak deze lichtjes op laag vuur voor ongeveer 1-2 minuten, tot het geurig is maar niet verbrand.
- 4Voeg de kippenbouillon of het water toe aan de pan en breng aan de kook. Leg de kippenbouten terug in de pan, zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat het geheel ongeveer 20-30 minuten sudderen, tot de kip volledig gaar is. Zorg ervoor dat de bouten voor iets meer dan de helft in het vocht liggen, voeg desnoods wat bouillon of water bij. Doe hoeveelheid van de saus is afhankelijk van de grote van je pan om de kip in te stoven.
- 5Voeg de room of melk toe en meng goed. Laat het geheel nog 5-10 minuten sudderen op laag vuur, zonder deksel, tot de saus iets dikker wordt. Proef en breng eventueel meer op smaak met meer zout en peper.
- 6Serveer de Shkmeruli warm, eventueel gegarneerd met verse kruiden. Dit gerecht is heerlijk met brood, frietjes of een lekkere salade.
Shkmeruli is een traditioneel Georgisch kipgerecht dat zijn naam dankt aan het dorp Shkmeri, gelegen in de regio Racha in Georgië. Het gerecht staat bekend om zijn eenvoudige ingrediënten en de rijke, romige knoflooksaus waarin de kip wordt bereid. Shkmeruli is lekker door zijn diepe smaken, ondanks het beperkte aantal ingrediënten. De unieke combinatie van knoflook, melk of room, en de sappige kip creëert een warm gerecht dat in Georgië zeer geliefd is. Dit recept is voor 2 personen.
