Pasta
10 min
15 min

Klassieke Spaghetti Carbonara

Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt met spaghetti, eieren, Pecorino Romano kaas, guanciale (varkenswang) en zwarte peper. Carbonara staat bekend om zijn rijke, romige saus die ontstaat door het mengen van rauwe eieren en hete pasta.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Spaghetti
      200 g
    • Guanciala
      100 g
    • Ei
      stuks
    • Pecorini Romano kaas
      50 g
    • Zwarte peper
    • Zout
    • Ingeblikte kip (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
    • 2
      Voeg de spaghetti toe en kook volgens de instructies op de verpakking tot deze al dente is, ongeveer 8-10 minuten.
    • 3
      Snijd de guanciale in kleine blokjes. Als je kip gebruikt, snijd deze dan in blokjes.
    • 4
      Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de guanciale toe. Bak tot het vet is uitgesmolten en de stukjes knapperig zijn, ongeveer 5-7 minuten. Als je kip gebruikt, bak deze dan tot de blokjes goudbruin zijn.
    • 5
      Klop in een grote kom de eieren en geraspte Pecorino Romano kaas samen tot een glad mengsel.
    • 6
      Voeg een royale hoeveelheid versgemalen zwarte peper toe.
    • 7
      Giet de spaghetti af, maar bewaar ongeveer 1 kopje van het kookwater.
    • 8
      Voeg de hete pasta direct toe aan de kom met het ei-kaasmengsel. Roer snel en voeg een beetje van het gereserveerde kookwater toe om een romige saus te creëren.
    • 9
      Voeg de gebakken guanciale (of kip) toe en meng goed door.
    • 10
      Verdeel de pasta over de borden.
    • 11
      Bestrooi met extra Pecorino Romano en een beetje zwarte peper.
    • 12
      Opties en Variaties: Vervanging van Guanciale: Als je geen varkensvlees wilt eten, gebruik dan kip als alternatief. Dit geeft een andere, maar nog steeds hartige smaak aan het gerecht. Kaas: Als Pecorino Romano te sterk is, kun je een mix van Pecorino en Parmigiano-Reggiano gebruiken.

Spaghetti Carbonara is een klassiek Italiaans pastagerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, en specifiek in Rome. Het gerecht wordt traditioneel gemaakt met spaghetti, eieren, Pecorino Romano kaas, guanciale (varkenswang) en zwarte peper. Carbonara staat bekend om zijn rijke, romige saus die ontstaat door het mengen van rauwe eieren en hete pasta, zonder toevoeging van room. De naam "carbonara" zou kunnen verwijzen naar "carbone" (houtskool), wat zou kunnen duiden op de kolenarbeiders die het gerecht aten, of simpelweg naar de overvloedige hoeveelheid zwarte peper die gebruikt wordt. Mocht je geen spaghetti in huis hebben kan je natuurlijk ook voor een andere gladde pasta vorm kiezen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten