Vlees
20 min
30 min

Koolrabi puree met gehaktballetjes in rode saus

Hierbij een makkelijk recept voor Koolrabi puree met magere rundergehaktballetjes in een rode saus.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Rundergehakt
      500 g
    • Ui
      stuks
    • Knoflookteentjes fijngehakt
      teentje
    • ei
      stuks
    • Lepel paneermeel
      eetlepel
    • Oregano
      theelepel
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Blik Tomatenblokjes van 400 gram
      400 g
    • Basilicum
      theelepel
    • Aardappelen
      kilo
    • Koolrabi
      stuks
    • Eetlepel boter
      eetlepel
    • Volle melk
      200 ml
    • Optioneel Peterselie voor garnering
    • Optioneel Bieslook voor garnering

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Meng voor de gehaktballetjes het rundergehakt, een fijngesnipperde ui, en twee fijngehakte teentjes knoflook, het ei, paneermeel, zout, peper en oregano in een kom. Rol het mengsel tot balletjes van ongeveer 2 cm.
    • 2
      Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze tot ze rondom bruin en gaar zijn, ongeveer 10-12 minuten. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
    • 3
      In dezelfde pan, voeg nog een eetlepel olijfolie toe, en sauteer een fijngesnipperde ui en twee fijngehakte teentjes knoflook voor de rode saus tot ze zacht zijn. Voeg dan de tomatenblokjes en basilicum toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus sudderen tot hij iets is ingedikt, ongeveer 15-20 minuten. En zet apart.
    • 4
      Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten). Terwijl de aardappelen koken, schil en snijd de koolrabi en twee uien in blokjes. Hak één teentje knoflook fijn.
    • 5
      Doe wat boter in een braadpan, voeg de uien, koolrabi en knoflook toe en bak op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Dit zou ongeveer 10-15 minuten moeten duren en zet apart.
    • 6
      Wanneer de aardappelen klaar zijn, giet ze af en voeg de boter en melk toe. Stamp de aardappelen ruw totdat ze niet te glad zijn.
    • 7
      Voeg de gebakken koolrabi aan de aardappelpuree toe en roer om te mengen. Breng op smaak met zout en peper.
    • 8
      Serveer de koolrabi stamppot warm, eventueel met wat gehakte verse peterselie of bieslook bovenop voor garnering. Voeg de gehaktballetjes toe aan de rode saus en roer om te bedekken. Serveer de koolrabipuree met de gehaktballetjes en rode saus.

Koolrabi is een soort groente die tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) behoort, dezelfde familie als broccoli, bloemkool, spruitjes en boerenkool. De naam koolrabi komt van het Duitse "Kohl" (kool) en "Rübe" (raap) vanwege de gelijkenis met beide soorten groenten. Het is een makkelijke groente die het goed doet in onze kruidentuin.

Koolrabi is eigenlijk de gezwollen stengel van de plant die boven de grond groeit, in tegenstelling tot veel andere wortelgroenten. Het heeft een knapperige textuur, vergelijkbaar met die van een broccoli steel of radijs, en een licht zoete smaak. Het kan rauw of gekookt worden gegeten en wordt vaak gebruikt in salades, soepen. stampotten en stoofschotels. De bladeren zijn ook eetbaar en kunnen op dezelfde manier worden bereid als boerenkool of spinazie.

Koolrabi is voedzaam en bevat verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en vezels.

Hierbij een makkelijk recept voor Koolrabi puree met magere rundergehaktballetjes in een rode saus.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten