Gehakt
15 min
15 min
Köttbullar, Zweedse gehaktballen in een champignon crème saus

Zweedse gehaktballen, of "Köttbullar," zijn een van de meest iconische gerechten uit Zweden. Ze werden populair gemaakt door koning Karel XII van Zweden, die naar verluidt het recept voor gehaktballen meenam na zijn verblijf in het Ottomaanse Rijk.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Rundergehakt250 g
- Ei1 stuks
- Paneermeel2 eetlepel
- Ui1 stuks
- Knoflook1 teentje
- Gemalen Piment0.5 theelepel
- Boter1 eetlepel
- Chanpignons200 g
- Bloem1 eetlepel
- Kippenbouillon500 ml
- Room100 ml
- Verse peterselie
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Meng het rundergehakt met het ei, paneermeel, fijngehakte ui, knoflook, gemalen piment, zout en peper.
- 2Vorm kleine balletjes ter grootte van een golfbal.
- 3Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- 4Voeg de gehaktballen toe en bak ze rondom bruin. Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
- 5Voeg de champignons toe aan dezelfde pan en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.
- 6Strooi de bloem over de champignons en roer goed door.
- 7Voeg de kippenbouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren, zodat de saus dikker wordt.
- 8Voeg de room toe en roer goed door. Breng de saus langzaam aan de kook zodat hij niet gaat schiften.
- 9Voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
- 10Laat het geheel sudderen op laag vuur tot de gehaktballen gaar zijn en de saus goed ingedikt is, ongeveer 10-15 minuten.
- 11Schep de gehaktballen en champignonroomsaus op borden.
- 12Garneer met verse peterselie.
- 13Serveer met aardappelpuree, pasta of rijst naar keuze.
Zweedse gehaktballen, of "Köttbullar," zijn een van de meest iconische gerechten uit Zweden. Ze werden populair gemaakt door koning Karel XII van Zweden, die naar verluidt het recept voor gehaktballen meenam na zijn verblijf in het Ottomaanse Rijk in de vroege 18e eeuw. Sindsdien zijn deze gehaktballen een onderdeel geworden van de Zweedse keuken en worden ze vaak geserveerd met aardappelpuree, vossenbessenjam en een rijke jus.
