Gehakt
15 min
15 min

Köttbullar, Zweedse gehaktballen in een champignon crème saus

Zweedse gehaktballen, of "Köttbullar," zijn een van de meest iconische gerechten uit Zweden. Ze werden populair gemaakt door koning Karel XII van Zweden, die naar verluidt het recept voor gehaktballen meenam na zijn verblijf in het Ottomaanse Rijk.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Rundergehakt
      250 g
    • Ei
      stuks
    • Paneermeel
      eetlepel
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Gemalen Piment
      0.5 theelepel
    • Boter
      eetlepel
    • Chanpignons
      200 g
    • Bloem
      eetlepel
    • Kippenbouillon
      500 ml
    • Room
      100 ml
    • Verse peterselie

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Meng het rundergehakt met het ei, paneermeel, fijngehakte ui, knoflook, gemalen piment, zout en peper.
    • 2
      Vorm kleine balletjes ter grootte van een golfbal.
    • 3
      Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
    • 4
      Voeg de gehaktballen toe en bak ze rondom bruin. Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
    • 5
      Voeg de champignons toe aan dezelfde pan en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.
    • 6
      Strooi de bloem over de champignons en roer goed door.
    • 7
      Voeg de kippenbouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren, zodat de saus dikker wordt.
    • 8
      Voeg de room toe en roer goed door. Breng de saus langzaam aan de kook zodat hij niet gaat schiften.
    • 9
      Voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
    • 10
      Laat het geheel sudderen op laag vuur tot de gehaktballen gaar zijn en de saus goed ingedikt is, ongeveer 10-15 minuten.
    • 11
      Schep de gehaktballen en champignonroomsaus op borden.
    • 12
      Garneer met verse peterselie.
    • 13
      Serveer met aardappelpuree, pasta of rijst naar keuze.

Zweedse gehaktballen, of "Köttbullar," zijn een van de meest iconische gerechten uit Zweden. Ze werden populair gemaakt door koning Karel XII van Zweden, die naar verluidt het recept voor gehaktballen meenam na zijn verblijf in het Ottomaanse Rijk in de vroege 18e eeuw. Sindsdien zijn deze gehaktballen een onderdeel geworden van de Zweedse keuken en worden ze vaak geserveerd met aardappelpuree, vossenbessenjam en een rijke jus.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten