Salades
15 min
5 min

Maaltijdsalade van gerookte makreel

Recept voor een volle salade met gerookte makreel, paksoi, prinsessenboontjes en komkommer

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Gerookte Makreel, ontgraat en in stukjes
      stuks
    • Kleine paksoi, grof gehakt
      stuks
    • Prinsessenboontjes, uiteinden verwijderen
      200 g
    • Komkommer, in dunne plakjes
      0.5 stuks
    • Olijfolie
      ml
    • Het sap van 1 citroen
      stuks
    • Zout
      snufje
    • Peper
      snufje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Breng een pot met gezouten water aan de kook. Blancheer de prinsessenboontjes 2-3 minuten in het kokende water, totdat ze net zacht zijn maar nog steeds knapperig. Giet de boontjes af en spoel ze onder koud water om het kookproces te stoppen.
    • 2
      Terwijl de boontjes afkoelen, doe je de gehakte paksoi en de plakjes komkommer in een grote saladeschaal.
    • 3
      Voeg de afgekoelde prinsessenboontjes en de stukjes gerookte makreel toe aan de schaal.
    • 4
      Maak een eenvoudige vinaigrette door het citroensap te mengen met drie keer zoveel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
    • 5
      Giet de vinaigrette over de salade en meng alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is met de dressing.
    • 6
      Proef de salade en voeg indien nodig meer zout, peper of citroensap toe.
    • 7
      Serveer de salade meteen, terwijl hij nog fris en knapperig is. Geniet van deze heerlijke, gezonde zomerse salade!

De gerookte makreel is een vette vis die rijk is aan omega-3 vetzuren en een unieke, sterke smaak heeft die wordt versterkt door het rookproces.

Om gerookte makreel te bereiden, wordt de vis eerst gepekeld, meestal in een oplossing van zout en water, soms met extra kruiden of specerijen. Daarna wordt de vis gedroogd en blootgesteld aan rook. 

Gerookte makreel kan zowel warm als koud worden gegeten. Het is een populair in aan salades, pasta's en broodjes. Ook wordt het vaak geserveerd als onderdeel van een visplateau. Daarnaast is het een geliefd ingrediënt in veel traditionele gerechten, onder andere in de Britse, Scandinavische en Nederlandse keuken. Het is echt een veelzijdige vis die je op allerlei manieren kunt gebruiken om je gerechten een smaakvolle boost te geven. Deze week gaan we er een lekkere volle salade mee maken. Je kan natuurlijk ook nog andere groenten toevoegen als tomaat, paprika, wortel en wat je nog maar in je koelkast hebt liggen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten