Gehakt
15 min
60 min

Meatloaf

Het basisconcept van gehaktbrood is vrij eenvoudig: een mengsel van gemalen vlees wordt gemengd met ingrediënten zoals broodkruimels, eieren en diverse kruiden. Deze mix wordt vervolgens in de vorm van een brood gevormd en gebakken.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Meatloaf, ofwel gehaktbrood, is een traditioneel gerecht dat populair is in de Verenigde Staten, maar zijn oorsprong heeft in Europa. Het basisconcept van gehaktbrood is vrij eenvoudig: een mengsel van gemalen vlees, vaak rundvlees, varkensvlees of een combinatie daarvan, wordt gemengd met ingrediënten zoals broodkruimels, eieren en diverse kruiden. Deze mix wordt vervolgens in de vorm van een brood gevormd en gebakken in de oven in een broodbakblik of ovenschaal.

De oorsprong van meatloaf gaat terug naar de Europese keuken, met vroege versies die al in de Romeinse tijd bekend waren. Het concept van gemalen vlees dat vermengd wordt met andere ingrediënten is in vele culturen terug te vinden, maar de specifieke vorm van meatloaf zoals wij die kennen, ontwikkelde zich voornamelijk in Amerika tijdens de 19e eeuw. Het was een handige manier voor families om goedkoop vlees te eten door het te mengen met goedkopere vulstoffen zoals broodkruimels of crackers, vooral tijdens de economische moeilijkheden zoals de Grote Depressie.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Rundergehakt
      500 g
    • Middelgrote ui, gesnipperd
      stuks
    • Wortel, fijngeraspt
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Courgette, fijngeraspt en uitgeknepen
      stuks
    • EI
      stuks
    • Paneermeel of panko of brood- beschuitkruim
      75 g
    • Melk
      60 ml
    • Worcestershiresaus
      eetlepel
    • Gedroogde tijm
      theelepel
    • Gedroogde tijm
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Ketchup
      120 ml
    • Bruine suiker
      eetlepel
    • Appelazijn
      eetlepel
    • Mosterd
      theelepel

    Keukengerei nodig?

    EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
    • 2
      Vet een broodbakblik of ovenschaal in met wat olie of bekleed met bakpapier.
    • 3
      Meng in een grote kom het rundergehakt met de ui, knoflook, wortel, courgette, ei, paneermeel, melk, Worcestershiresaus, tijm, oregano, zout en peper. Meng goed, maar overkneed het gehakt niet, het moet rul blijven.
    • 4
      Doe het vleesmengsel in het bakblik of de ovenschaal en vorm het tot een broodvorm. Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig is voor een consistente garing.
    • 5
      Meng in een kleine kom de ketchup, bruine suiker, appelazijn en mosterd. Roer tot een gladde massa.
    • 6
      Smeer de helft van het glazuur over de bovenkant van de meatloaf.
    • 7
      Bak de meatloaf in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1 uur. De meatloaf is klaar als deze een kerntemperatuur van 71-73 graden Celsius bereikt.
    • 8
      Haal de meatloaf uit de oven en smeer de rest van het glazuur erover. Laat het nog 5-10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
    • 9
      Deze meatloaf gaat goed samen met bijgerechten zoals aardappelpuree, geroosterde groenten of een groene salade.
  • Probeer ook

    Ramen met een ster

    Ramen is een traditioneel Japans gerecht dat bestaat uit tarwenoedels

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
2024 © Eerlijk Eten