Taart
30 min
40 min

Mushroom & leek pie

Ontdek de smaak van de Engelse keuken met deze heerlijke mushroom en leek pie. Deze hartige taart is een traditioneel gerecht dat bekend staat om zijn rijke, romige vulling en knapperige korst.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Ontdek de smaak van de Engelse keuken met deze heerlijke mushroom en leek pie. Deze hartige taart is een traditioneel gerecht dat bekend staat om zijn rijke, romige vulling en knapperige korst. De combinatie van kastanjechampignons en prei, samen met een zelfgemaakt deeg, maakt dit recept speciaal. Het toevoegen van spekblokjes is optioneel, maar geeft een extra diepte aan de smaak. Perfect voor een gezellige maaltijd met familie of vrienden.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Bloem
      250 g
    • Boter
      125 g
    • Ei
      stuks
    • Zout
      theelepel
    • Water
      eetlepel
    • Champignons
      500 g
    • Prei
      stuks
    • Spekblokjes
      150 g
    • Knoflook
      teentje
    • Ui
      stuks
    • Room
      200 ml
    • Groentebouillon
      200 ml
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Tijm
      theelepel
    • Geraspte kaas
      100 g

    Aan de slag

    • 1
      Meng de bloem en het zout in een grote kom.
    • 2
      Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf de boter met je vingertoppen in de bloem totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt.
    • 3
      Voeg het ei toe en meng kort door het bloemmengsel.
    • 4
      Voeg beetje bij beetje het koude water toe tot het deeg samenkomt. Kneed het deeg kort tot een samenhangende bal.
    • 5
      Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
    • 6
      Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
    • 7
      Voeg de spekblokjes toe (indien gebruikt) en bak ze tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
    • 8
      Voeg de boter toe aan de pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
    • 9
      Voeg de prei toe en bak nog eens 5 minuten, tot ze beginnen te slinken.
    • 10
      Voeg de kastanjechampignons toe en bak tot ze zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten, ongeveer 10 minuten.
    • 11
      Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Laat dit een paar minuten koken om de bloemsmaak te verminderen.
    • 12
      Voeg de groentebouillon en room toe, roer goed door en laat het geheel indikken.
    • 13
      Voeg de tijm, zout en peper naar smaak toe. Als je spekblokjes gebruikt, voeg deze nu weer toe aan de pan.
    • 14
      Laat de vulling sudderen tot hij dik en romig is, ongeveer 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
    • 15
      Verwarm de oven voor op 200°C (180°C heteluchtoven).
    • 16
      Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om een taartvorm van 22 - 25 cm te bekleden.
    • 17
      Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg, druk het goed aan en snijd eventueel de overtollige randen af.
    • 18
      Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakparels of gedroogde bonen.
    • 19
      Bak het deeg 10-15 minuten voor in de voorverwarmde oven. Verwijder dan het bakpapier en de bakparels/bonen en bak nog eens 5 minuten, tot het deeg licht goudbruin is.
    • 20
      Giet de vulling in de voorgebakken deegkorst.
    • 21
      Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de vulling.
    • 22
      Bak de pie in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
    • 23
      Haal de pie uit de oven en laat een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
    • 24
      Serveer warm met een frisse salade

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten