Nasi Goreng Ayam met Kipsaté en Satésaus

Dit gerecht combineert geurige gebakken rijst met perfect gekruide kipsaté op spiesjes en een romige satésaus. Verse garnituren zoals komkommer en tomaat voegen een frisse touch toe, en een gebakken ei maakt het helemaal af.
Ingrediënten
- Witte rijst250 g
- Ui1 stuks
- Knoflook3 teentje
- Rode peper1 stuks
- Ketjap Manis2 eetlepel
- Sojasaus1 eetlepel
- Trassie (optioneel)1 theelepel
- Zonnebloemolie1 eetlepel
- Gebakken uitjes2 eetlepel
- Kippendij200 g
- Korianderpoeder1 theelepel
- Komijnpoeder1 theelepel
- Sambal (optioneel)1 theelepel
- Sateprikkers4 stuks
- Pindakaas3 eetlepel
- Kokosmelk100 ml
- Limoensap1 theelepel
- Water1 eetlepel
- Tomaat1 stuks
- Komkommer0.5 stuks
- Ei2 stuks
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verhit een grillpan of barbecue. Gril de kant-en-klare kipsatéspiesjes op middelhoog vuur in 5-7 minuten, draai regelmatig tot ze door en door warm zijn. Houd ze warm onder aluminiumfolie. OF: Marineer de kippendijen minimaal 30 minuten in ketjap manis, sojasaus, knoflook, korianderpoeder, komijnpoeder en sambal. Rijg de kipstukjes aan de satéprikkers. Verhit een grillpan of barbecue en gril de spiesjes 7-10 minuten tot de kip gaar is en een lichtgegrilde korst heeft.
- 2Meng in een steelpannetje de pindakaas, ketjap manis, sambal, kokosmelk en limoensap.
- 3Verwarm op laag vuur en roer tot een gladde saus ontstaat. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is. Zet apart.
- 4Verhit de zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan.
- 5Fruit de ui, knoflook en rode peper (indien gebruikt) tot ze zacht en geurig zijn.
- 6Voeg de afgekoelde rijst toe en bak op middelhoog vuur. Roer goed om klontjes los te maken.
- 7Voeg de ketjap manis, sojasaus en eventueel de trassi toe. Roerbak tot de rijst goudbruin is.
- 8Maak een kuiltje in het midden van de rijst, breek een ei erin en roerbak tot het ei goed gemengd is met de rijst.
- 9Verhit een koekenpan met een beetje olie.
- 10Bak twee spiegeleieren en zorg dat de dooier zacht blijft.
- 11Schep de Nasi Goreng op de borden.
- 12Leg een gebakken ei bovenop de rijst.
- 13Garneer met plakjes tomaat, komkommer en gebakken uitjes.
- 14Leg de gegrilde kipsatéspiesjes aan de zijkant en giet wat satésaus over de spiesjes. Serveer de rest van de saus in een schaaltje erbij.
Nasi Goreng Ayam met kipsaté is een van de meest geliefde gerechten uit de Indonesische keuken. De naam “Nasi Goreng” betekent letterlijk “gebakken rijst” in het Indonesisch, terwijl “Ayam” kip betekent. Dit gerecht combineert geurige gebakken rijst met perfect gekruide kipsaté op spiesjes en een romige satésaus. Verse garnituren zoals komkommer en tomaat voegen een frisse touch toe, en een gebakken ei maakt het helemaal af.
De herkomst van dit gerecht ligt in de rijke culinaire tradities van Indonesië. Nasi Goreng ontstond uit de behoefte om restjes rijst van de vorige dag te hergebruiken, gecombineerd met lokale specerijen. Saté, zoals de kipsaté in dit recept, komt oorspronkelijk van Java en is geïnspireerd door Arabische en Indiase invloeden, aangepast met de unieke Indonesische smaakmakers zoals ketjap manis. Samen symboliseren deze gerechten de creativiteit en gezelligheid van de Indonesische keuken.
Of je nu kiest voor kant-en-klare gemarineerde kipsaté of zelfgemaakte spiesjes, dit gerecht biedt een heerlijke reis naar Indonesië, perfect voor een smaakvolle maaltijd thuis.
