Kool
15 min
20 min

Pak Choi met gemberrijst

Pak Choi heeft sappige, witte stelen en donkergroene bladeren, beide eetbaar en bekend om hun knapperige textuur. Deze groente is rijk aan vitamines A, C en K, en bevat ook mineralen zoals calcium en ijzer.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Witte rijst
      150 g
    • Water
      300 ml
    • Verse gember van ongeveer 2 cm, fijngehakt
      stuks
    • Plantaardige olie
      eetlepel
    • Zout naar smaak
    • Grote Pak Choi, gewassen en in de lengte gehalveerd
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Rode chili, ontpit en in dunne ringen gesneden (optioneel, afhankelijk van de gewenste pittigheid)
      stuks
    • Sojasaus
      eetlepel
    • Oestersaus
      eetlepel
    • Sesamolie
      theelepel
    • Suiker
      theelepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Spoel de rijst onder koud water totdat het water helder is. Dit verwijdert overtollig zetmeel.
    • 2
      Doe de gewassen rijst, water, fijngehakte gember, en een snufje zout in een kookpan.
    • 3
      Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat ongeveer 18-20 minuten sudderen, of tot het water is opgenomen en de rijst gaar is.
    • 4
      Haal van het vuur en laat het met de deksel op 5 minuten staan. Roer het dan met een vork om de gember goed door de rijst te verdelen.
    • 5
      Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
    • 6
      Voeg de knoflook en rode chili toe en fruit deze tot ze geurig zijn, maar laat ze niet verbranden.
    • 7
      Voeg de Pak Choi toe en roerbak snel tot de bladeren beginnen te verwelken en de stelen knapperig zijn, ongeveer 3-4 minuten.
    • 8
      Voeg de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker toe. Roerbak nog een minuut of twee. Breng op smaak met zout en peper.
    • 9
      Verdeel de gemberrijst over twee borden.
    • 10
      Leg de geroerbakte Pak Choi bovenop of naast de rijst.
    • 11
      Garneer eventueel met extra rode chili ringen voor kleur en pit.

Pak Choi, ook wel bekend als Bok choy of Chinese kool, is een bladgroente die behoort tot de koolfamilie. Het is een kruisbloemige groente, net als broccoli, bloemkool en boerenkool.

De naam komt uit het Kantonees en betekent letterlijk "witte groente" vanwege de witte stelen.

Pak Choi is afkomstig uit China, waar het al duizenden jaren wordt geteeld en een belangrijk ingrediënt is in de Aziatische keuken. Het heeft sappige, witte stelen en donkergroene bladeren, beide eetbaar en bekend om hun knapperige textuur. Deze groente is rijk aan vitamines A, C en K, en bevat ook mineralen zoals calcium en ijzer.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten