Personen
-
+
Ingrediënten
- Witte rijst150 g
- Water300 ml
- Verse gember van ongeveer 2 cm, fijngehakt1 stuks
- Plantaardige olie3 eetlepel
- Zout naar smaak
- Grote Pak Choi, gewassen en in de lengte gehalveerd2 stuks
- Knoflook, fijngehakt2 teentje
- Rode chili, ontpit en in dunne ringen gesneden (optioneel, afhankelijk van de gewenste pittigheid)1 stuks
- Sojasaus1 eetlepel
- Oestersaus1 eetlepel
- Sesamolie1 theelepel
- Suiker1 theelepel
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Spoel de rijst onder koud water totdat het water helder is. Dit verwijdert overtollig zetmeel.
- 2Doe de gewassen rijst, water, fijngehakte gember, en een snufje zout in een kookpan.
- 3Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat ongeveer 18-20 minuten sudderen, of tot het water is opgenomen en de rijst gaar is.
- 4Haal van het vuur en laat het met de deksel op 5 minuten staan. Roer het dan met een vork om de gember goed door de rijst te verdelen.
- 5Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
- 6Voeg de knoflook en rode chili toe en fruit deze tot ze geurig zijn, maar laat ze niet verbranden.
- 7Voeg de Pak Choi toe en roerbak snel tot de bladeren beginnen te verwelken en de stelen knapperig zijn, ongeveer 3-4 minuten.
- 8Voeg de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker toe. Roerbak nog een minuut of twee. Breng op smaak met zout en peper.
- 9Verdeel de gemberrijst over twee borden.
- 10Leg de geroerbakte Pak Choi bovenop of naast de rijst.
- 11Garneer eventueel met extra rode chili ringen voor kleur en pit.
Pak Choi, ook wel bekend als Bok choy of Chinese kool, is een bladgroente die behoort tot de koolfamilie. Het is een kruisbloemige groente, net als broccoli, bloemkool en boerenkool.
De naam komt uit het Kantonees en betekent letterlijk "witte groente" vanwege de witte stelen.
Pak Choi is afkomstig uit China, waar het al duizenden jaren wordt geteeld en een belangrijk ingrediënt is in de Aziatische keuken. Het heeft sappige, witte stelen en donkergroene bladeren, beide eetbaar en bekend om hun knapperige textuur. Deze groente is rijk aan vitamines A, C en K, en bevat ook mineralen zoals calcium en ijzer.