Parelgort
10 min
60 min

Parelgort lekker vega of met kip

Met zijn nootachtige smaak en enigszins kauwbare textuur kan parelgort in diverse gerechten worden gebruikt. Of je nu een zoet ontbijt wilt maken of een hartig avondmaal zoals risotto, is parelgort een goed alternatief.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Parelgort
      kopje
    • Kippenbouillon
      kopje
    • Kipblokjes
      300 g
    • Wortel
      stuks
    • Courgette
      stuks
    • Paprika
      stuks
    • Broccoli
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Knoflook
      teentje
    • Zout en Peper, naar smaak
    • Verse kruiden, bijvoorbeeld Tijm, Rozemarijn of Peterselie (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Breng de kippenbouillon aan de kook in een middelgrote pan. Voeg de parelgort toe, dek af en laat sudderen tot de parelgort gaar is. Controleer af en toe en voeg indien nodig extra bouillon toe.
    • 2
      Snijd ondertussen de wortel, courgette, en paprika in kleine blokjes en verdeel de broccoli in roosjes.
    • 3
      Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kipblokjes toe en bak tot ze gaar zijn. Haal de kip uit de pan en zet deze apart.
    • 4
      In dezelfde pan, voeg nog een eetlepel olijfolie toe. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg dan de wortel toe en bak deze 3-4 minuten. Voeg vervolgens de courgette, paprika en broccoli toe en bak nog eens 7-10 minuten, of tot de groenten zacht zijn.
    • 5
      Voeg de gekookte parelgort en de gebakken kipblokjes toe aan de pan met groenten. Meng goed en laat alles nog 2-3 minuten samen bakken. Proef en breng op smaak met zout en peper.
    • 6
      Optioneel: garneer het gerecht met verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie.
    • 7
      Verdeel het mengsel over de borden en serveer direct.

Op zoek naar een ander soort graan voor je keuken? Maak kennis met parelgort, een graanproduct afkomstig van gerst. Gerst heeft een lange geschiedenis en werd vroeger vaak gebruikt voor het maken van brood en bier. Hoewel het wat minder bekend is dan tarwe en rijst, wordt het nog steeds gebruikt in soepen, stoofschotels en salades.

Parelgort ondergaat een verwerkingsproces waarbij de buitenste schil en een deel van de zemel worden verwijderd. Dit maakt het sneller om te koken en geeft het een zachte textuur. Het is een bron van vezels, vitaminen en mineralen en biedt een verscheidenheid aan complexe koolhydraten.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten