Ingrediënten
- Spaghetti300 g
- Spek
- Eieren4 stuks
- Geraspte pecorino of parmezaan
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Breng een ruime pan met water aan de kook eventueel met een snufje zout.
- 2Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op je verpakking ‘al dente’, dus nog een beetje stevig.
- 3Giet af en bewaar wat kookvocht, en zet aan de kant.
- 4Ondertussen snij je je spek in hele dunne stukjes, plakjes of blokjes en bak die uit in een grote pan met dikke bodem. Doe dit op een middelmatig vuur, ongeveer 10 minuten.
- 5Drie eieren gebruik je helemaal en van het vierde ei gebruik je alleen maar het eigeel.
- 6Doe deze in een kom en roer de helft van je kaas erdoorheen.
- 7Als je spek lekker is uitgebakken doe je de spaghetti erbij en roer even goed door. Haal de pan van het vuur en roer je ei-kaasmengsel door de spaghetti-spek mengsel. Laat even staan tot het begint te stollen.
- 8Vind je de spaghetti alla Carbonara nog te droog roer en dan nog een scheutje van je spaghetti kookvocht door.
- 9Bestrooi met de rest van je kaas en lekker lang eroverheen draaien met je pepermolen.
Spaghetti alla Carbonara, in de volksmond kortweg 'Carbonara' genoemd, is traditionele arbeiderskost uit Lazio, Italië. Maar hoe 'traditioneel' is dit gerecht nu eigenlijk? Van deze schotel is pas in 1950 een recept in Italië te vinden. Het simpele gerecht maakt tot op de dag van vandaag discussie los: zo is er een grote kans dat het geïntroduceerd is door Amerikaanse militairen die in 1944 de bevrijde Italianen voedden met pasta, eieren en bacon. Anderen betogen echter dat de benaming ‘alla carbonara’ (letterlijk: 'van de kolen') komt van Italiaanse emigranten die werkten in de Amerikaanse kolenmijnen en dit relatief goedkope - maar zeer voedzame - gerecht vaak te eten kregen als lunch. In dat geval zou het eigenlijk ‘eten van Amerikaanse Kolenmijners’ moeten heten: di carbone Americani.
In ieder geval komt Spaghetti alla Carbonara nooit uit een pakje of een zakje en maak je het ook niet met room! Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig:
· Spek van de wang van een varken - ‘guanciale’ genoemd - of buikspek - ‘pancetta’ genoemd
· Eieren
· Kaas
· En natuurlijk pasta.
