Groente
10 min
30 min

Pastinaak puree

Deze vergeten groente werkt aan zijn terugkeer
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Pastinaak is een bijzondere vergeten groente, nauw verwant aan de wortel en peterselie. Met zijn roomwitte kleur en zoetige, nootachtige smaak, vind ik het heerlijk om mee te koken, te roosteren of te pureren. Pastinaak was al duizenden jaren geleden al een van de belangrijkste koolhydraatbronnen totdat de aardappel populair werd in Europa. Sindsdien is hij een beetje vergeten geraakt. Gelukkig zien we de pastinaak steeds meer op menukaarten terug.

Deze pastinaakpuree is een heerlijk bijgerecht dat kan worden geserveerd met vlees of gevogelte zoals gekonfijte eendenbout. De een wil hem lekker grof houden en de ander vind het fijn als gladde romige puree. De keus is aan jou!

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Pastinaak, geschild en in stukken
      stuks
    • Aardappelen, geschild en in stukken (optioneel, voor extra structuur)
      stuks
    • Boter
      50 g
    • Melk of Room
      100 ml
    • Zout, naar smaak
    • Peper, naar smaak
    • Nootmuskaat (optioneel)
      snufje

    Aan de slag

    • 1
      Kook de pastinaak (en eventueel de aardappelen) in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
    • 2
      Giet de pastinaak en aardappelen af en doe ze terug in de pan. Gebruik een aardappelstamper om hem lekker grof te houden of een mixer om ze tot een gladde massa te pureren.
    • 3
      Voeg de boter en een klein van de melk of room toe voor een mooie grove puree. Voor de gladde puree gebruik je wat meer melk en blijf je mengen tot je een gladde, romige consistentie hebt.
    • 4
      Voeg indien nodig meer melk of room toe om de gewenste textuur te bereiken.
    • 5
      Breng op smaak met zout, peper, en eventueel een snufje nootmuskaat.
    • 6
      Serveer de pastinaakstamp, of puree, warm als bijgerecht.
    • 7
      Tip: Je kunt wat gehakte verse kruiden zoals tijm of peterselie toevoegen voor extra smaak. Ook lekker is om truffelolie of geroosterde knoflook toe te voegen.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
2024 © Eerlijk Eten