Afdrukken
Pastinaak is een bijzondere vergeten groente, nauw verwant aan de wortel en peterselie. Met zijn roomwitte kleur en zoetige, nootachtige smaak, vind ik het heerlijk om mee te koken, te roosteren of te pureren. Pastinaak was al duizenden jaren geleden al een van de belangrijkste koolhydraatbronnen totdat de aardappel populair werd in Europa. Sindsdien is hij een beetje vergeten geraakt. Gelukkig zien we de pastinaak steeds meer op menukaarten terug.
Deze pastinaakpuree is een heerlijk bijgerecht dat kan worden geserveerd met vlees of gevogelte zoals gekonfijte eendenbout. De een wil hem lekker grof houden en de ander vind het fijn als gladde romige puree. De keus is aan jou!
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
Personen
-
+
Ingrediënten
- Pastinaak, geschild en in stukken2 stuks
- Aardappelen, geschild en in stukken (optioneel, voor extra structuur)2 stuks
- Boter50 g
- Melk of Room100 ml
- Zout, naar smaak
- Peper, naar smaak
- Nootmuskaat (optioneel)snufje
Aan de slag
- 1Kook de pastinaak (en eventueel de aardappelen) in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
- 2Giet de pastinaak en aardappelen af en doe ze terug in de pan. Gebruik een aardappelstamper om hem lekker grof te houden of een mixer om ze tot een gladde massa te pureren.
- 3Voeg de boter en een klein van de melk of room toe voor een mooie grove puree. Voor de gladde puree gebruik je wat meer melk en blijf je mengen tot je een gladde, romige consistentie hebt.
- 4Voeg indien nodig meer melk of room toe om de gewenste textuur te bereiken.
- 5Breng op smaak met zout, peper, en eventueel een snufje nootmuskaat.
- 6Serveer de pastinaakstamp, of puree, warm als bijgerecht.
- 7Tip: Je kunt wat gehakte verse kruiden zoals tijm of peterselie toevoegen voor extra smaak. Ook lekker is om truffelolie of geroosterde knoflook toe te voegen.
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten