Ingrediënten
- Saucijzen2 stuks
- Lamsworstjes4 stuks
- Zuurkool, uitgelekt500 g
- Grote ui, fijngehakt1 stuks
- Knoflook, fijngehakt2 teentje
- Appel, geschild, ontkernd en in blokjes gesneden1 stuks
- Laurierblad1 stuks
- Een snufje gemalen piment (of een paar korrels hele piment)
- Een snufje gemalen zwarte peper
- Tomatenpuree1 eetlepel
- Runder- of kippenbouillon250 ml
- Plantaardige olie1 eetlepel
- Zout naar smaak
- Optioneel: een handjevol verse of gedroogde paddenstoelen.
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verhit de plantaardige olie in een grote stoofpan of een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
- 2Knijp de inhoud van de rundersaucijzen uit hun velletjes in de pan, breek de worst in kleine stukjes met een spatel. Bak totdat het een beetje begint te bruinen. Het garen gebeurd tijdens het stoven.
- 3Snijd de lamsworstjes in stukken van ongeveer 2-3 cm en voeg deze toe aan de pan. Bak ze tot ze rondom bruin zijn.
- 4Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel een minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
- 5Voeg de blokjes appel, het laurierblad, piment, zwarte peper en indien gebruikt, de geweekte paddenstoelen met hun weekvocht toe. Roer alles goed door elkaar.
- 6Voeg de zuurkool en de bouillon toe. Breng het mengsel aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het geheel ongeveer 1 uur sudderen met de deksel op de pan, tot het vlees gaar is en de smaken goed vermengd zijn.
- 7Proef en breng indien nodig op smaak met zout. Verwijder het laurierblad voor het serveren.
- 8Serveer de stoofpot warm met wat vers brood of aardappelpuree aan de zijkant.
Poolse Bigos, is een nationaal gerecht van Polen. Bigos is een hartige stoofpot die bekend staat om zijn diepe, complexe smaken. Het wordt ook wel 'jagersstoofpot' genoemd, wat verwijst naar zijn rijke mix van vlees en wild. De basis van Bigos is zuurkool, soms gemengd met verse kool, diverse soorten vlees zoals varkensvlees, rundvlees, worst, en soms wild, samen met een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals uien, champignons, pruimen en specerijen.
Elke familie in Polen heeft haar eigen traditionele recept wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Bigos is een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens grote feesten, vooral Kerstmis en Pasen.
De kracht van Bigos ligt in het lange stoven, wat helpt om de smaken te verdiepen en te vermengen. Het gerecht wordt vaak over meerdere dagen bereid, waarbij het elke dag wordt opgewarmd om de smaak te versterken. Bigos is een voorbeeld van de rustieke, stevige en bevredigende aard van de Poolse keuken.
