Vlees
15 min
60 min

Poolse Bigos

Bigos is een hartige stoofpot die bekend staat om zijn diepe, complexe smaken. Het wordt ook wel 'jagersstoofpot' genoemd, wat verwijst naar zijn rijke mix van vlees en wild.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Saucijzen
      stuks
    • Lamsworstjes
      stuks
    • Zuurkool, uitgelekt
      500 g
    • Grote ui, fijngehakt
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Appel, geschild, ontkernd en in blokjes gesneden
      stuks
    • Laurierblad
      stuks
    • Een snufje gemalen piment (of een paar korrels hele piment)
    • Een snufje gemalen zwarte peper
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Runder- of kippenbouillon
      250 ml
    • Plantaardige olie
      eetlepel
    • Zout naar smaak
    • Optioneel: een handjevol verse of gedroogde paddenstoelen.

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verhit de plantaardige olie in een grote stoofpan of een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
    • 2
      Knijp de inhoud van de rundersaucijzen uit hun velletjes in de pan, breek de worst in kleine stukjes met een spatel. Bak totdat het een beetje begint te bruinen. Het garen gebeurd tijdens het stoven.
    • 3
      Snijd de lamsworstjes in stukken van ongeveer 2-3 cm en voeg deze toe aan de pan. Bak ze tot ze rondom bruin zijn.
    • 4
      Roer de tomatenpuree erdoor en bak het geheel een minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
    • 5
      Voeg de blokjes appel, het laurierblad, piment, zwarte peper en indien gebruikt, de geweekte paddenstoelen met hun weekvocht toe. Roer alles goed door elkaar.
    • 6
      Voeg de zuurkool en de bouillon toe. Breng het mengsel aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het geheel ongeveer 1 uur sudderen met de deksel op de pan, tot het vlees gaar is en de smaken goed vermengd zijn.
    • 7
      Proef en breng indien nodig op smaak met zout. Verwijder het laurierblad voor het serveren.
    • 8
      Serveer de stoofpot warm met wat vers brood of aardappelpuree aan de zijkant.

Poolse Bigos, is een nationaal gerecht van Polen. Bigos is een hartige stoofpot die bekend staat om zijn diepe, complexe smaken. Het wordt ook wel 'jagersstoofpot' genoemd, wat verwijst naar zijn rijke mix van vlees en wild. De basis van Bigos is zuurkool, soms gemengd met verse kool, diverse soorten vlees zoals varkensvlees, rundvlees, worst, en soms wild, samen met een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals uien, champignons, pruimen en specerijen.

Elke familie in Polen heeft haar eigen traditionele recept wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Bigos is een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens grote feesten, vooral Kerstmis en Pasen.

De kracht van Bigos ligt in het lange stoven, wat helpt om de smaken te verdiepen en te vermengen. Het gerecht wordt vaak over meerdere dagen bereid, waarbij het elke dag wordt opgewarmd om de smaak te versterken. Bigos is een voorbeeld van de rustieke, stevige en bevredigende aard van de Poolse keuken.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten