Ingrediënten
- Verse frieten500 g
- Kaaswrongel (alternatief: verse mozzarella, in kleine blokjes gesneden)200 g
- Bruine jus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)2 kopjes
- Bboter2 eetlepel
- Bloem2 eetlepel
- Runderbouillon500 ml
- Zout en peper naar smaak
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Begin met het voorverwarmen van je frituurpan of een grote pot met olie tot ongeveer 180°C voor de frieten.
- 2Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en kook het mengsel al roerend voor ongeveer 5 minuten om een roux te maken. Giet geleidelijk de runderbouillon erbij, blijf roeren tot de saus dik en glad is. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel een scheutje Worcestershire saus toe voor een pitje. Laat het zachtjes sudderen tot het de gewenste dikte heeft, ongeveer 10 minuten.
- 3Frituur de frieten in porties tot ze goudbruin en krokant zijn, ongeveer 6-8 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
- 4Verdeel de frieten over twee borden. Verdeel de kaaswrongel of de mozzarellablokjes gelijkmatig over de frieten terwijl ze nog heet zijn zodat de kaas een beetje smelt.
- 5Giet de warme bruine jus over de kaas en frieten. Serveer direct terwijl alles nog warm en smeuïg is.
Als je ooit in Canada bent geweest heb je vast wel eens Poutine gegeten. Poutine is een klassiek Canadees bij-gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Québec. Het bestaat uit drie hoofdingrediënten: friet, kaaswrongel en een bruine jus. De combinatie van de knapperige, gouden friet, de zachte, licht zoute kaaswrongel die licht smelt onder de warme, rijke jus, creëert een unieke mix die veel liefhebbers van een vette hap lekker vinden. Poutine is lekker bij kip, worst, vlees, jerky en/of groenten.
Volgens een populair verhaal werd het voor het eerst samengesteld toen een klant in een restaurant vroeg om kaaswrongel aan zijn friet toe te voegen, wat leidde tot de geboorte van dit geliefde gerecht. Aanvankelijk werd het gezien als 'snackbarkost' en werd het niet altijd serieus genomen door de culinaire wereld. Maar door de jaren heen heeft Poutine een cultstatus verworven en is het een symbool van Canada geworden.
Kaaswrongel is in Nederland niet overal te koop, de meeste kans maak je bij een kaasboerderijtje in de regio, wil je er geen moeite voor doen kan je er ook in blokjes gesneden (buffel-) mozzarella voor gebruiken. Maar voor de authentieke smaak heb je de kaaswrongel nodig. Kaaswrongel is een product dat ontstaat bij het kaasmaken. Het is in feite de gestolde melk die overblijft nadat het stremsel is toegevoegd om de melk te laten coaguleren of "wrongelen". Tijdens dit proces scheiden de vaste bestanddelen, de wrongel, zich van de vloeibare bestanddelen, de wei. De wrongel is wat uiteindelijk wordt geperst en gerijpt om kaas te vormen.
Verse kaaswrongel is kenmerkend door zijn licht rubberachtige textuur en het piepende geluid dat het maakt wanneer je erop kauwt. Dit piepen is het resultaat van de verse eiwitstrengen die over elkaar wrijven. In poutine is de kaaswrongel bijzonder lekker omdat het zijn vorm behoudt en slechts licht smelt wanneer het wordt overgoten met de warme jus.