Kool
15 min
35 min

Puree van Aardpeer

De aardpeer is een plant uit de composietenfamilie, nauw verwant aan de zonnebloem. De knollen hebben een nootachtige smaak en kunnen zowel rauw als gekookt worden geconsumeerd.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

De "aardpeer" is ook wel bekend als de "topinamboer" of "Jerusalem artichoke" in het Engels. De aardpeer is een knolgewas dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Het is een plant uit de composietenfamilie, nauw verwant aan de zonnebloem. De knollen hebben een nootachtige smaak en kunnen zowel rauw als gekookt worden geconsumeerd.

Oorsprong

De aardpeer werd door inheemse volkeren in Noord-Amerika gebruikt voordat Europeanen het continent koloniseerden. Het gewas werd naar Europa gebracht in de 17e eeuw.

Bereiding

Je kunt aardperen op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van je smaakvoorkeur en het soort gerecht dat je wilt maken.

Rauw: Je kunt ze schillen en rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Snijd de knol in dunne plakjes of reepjes. De bereidingstijd hiervoor is minimaal, meestal rond de 5 minuten voor het wassen en snijden.

Koken: Je kunt aardperen ook koken in water of bouillon totdat ze zacht zijn, wat meestal ongeveer 10-15 minuten duurt. Ze kunnen vervolgens worden gepureerd of als bijgerecht worden geserveerd.

Roosteren: Voor een diepere smaak kun je de aardperen roosteren. Was en snijd de knollen in stukjes, meng ze met olie en je favoriete kruiden, en rooster ze dan in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende ongeveer 20-30 minuten.

Soep: Aardperen kunnen ook worden verwerkt in soepen. Snijd de knollen in stukjes en voeg ze toe aan een pot met andere ingrediënten zoals uien, knoflook en bouillon. Laat het geheel koken tot de aardperen zacht zijn, wat meestal ongeveer 20 minuten duurt, en pureer het dan tot een gladde soep.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • aardperen
      200 g
    • aardappelen
      300 g
    • melk
      50 ml
    • boter
      eetlepel
    • zout en peper naar smaak
    • Een handjevol verse peterselie, fijngehakt
    • olijfolie
      eetlepel
    • knoflook, fijngesneden (optioneel)
      teentje
    • gerookte paprika poeder (optioneel)

    Aan de slag

    • 1
      Was de aardperen en aardappelen grondig. Schillen is optioneel. Snijd beide in gelijke stukken.
    • 2
      Plaats de gesneden aarTerwijl de aardperen en aardappelen koken, kun je de peterselie-topping maken. Meng de fijngehakte peterselie met de olijfolie en, indien gewenst, met fijngesneden knoflook of wat gerookte paprika poeder.dperen en aardappelen in een pan met genoeg water en een snufje zout. Breng het water aan de kook en laat het geheel ongeveer 20-25 minuten sudderen, of totdat de stukken zacht zijn.
    • 3
      Giet de aardperen en aardappelen af en plaats ze terug in de pan. Voeg de melk en boter toe. Gebruik een aardappelstamper of een handmixer om het geheel tot een gladde of grove puree te maken. Breng op smaak met zout en peper.
    • 4
      Verdeel de aardpeer- en aardappelpuree over twee borden. Strooi de peterselie-topping eroverheen voor het serveren.
  • Probeer ook

    Shepherd's pie met aardappelpuree en gehakt

    Typisch Engels gerecht met een Nederlands tintje.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
2024 © Eerlijk Eten