Pasta
15 min
25 min

Ragout cannelloni met oregano

Het concept van gevulde pasta ontstond in Italië, waar chefs manieren vonden om restjes te gebruiken door ze in pastabuisjes te stoppen, die vervolgens werden gekookt in sauzen. Deze praktische uitvinding werd al snel een geliefde maaltijd.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • cannelloni buisjes
      stuks
    • mager rundergehakt
      250 g
    • kleine ui, fijngehakt
      stuks
    • knoflook, geperst
      stuks
    • tomatenblokjes
      400 g
    • tomatenpuree
      eetlepel
    • gedroogde oregano
      theelepel
    • gedroogde basilicum
      0.5 theelepel
    • zout en peper naar smaak
    • boter
      25 g
    • bloem
      eetlepel
    • melk
      300 ml
    • nootmuskaat
    • geraspte mozzarella of een mengsel van mozzarella en Parmezaanse kaas Extra gedroogde oregano voor garnering
      100 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 180°C (350°F). Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
    • 2
      Verhit een pan op middelhoog vuur met wat olijfolie en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg het rundergehakt toe en bak het rul en bruin. Breng op smaak met zout, peper, oregano en basilicum. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen.
    • 3
      Smelt de boter in een aparte pan op middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor en kook dit een paar minuten terwijl je blijft roeren. Voeg geleidelijk de melk toe, blijf roeren om klontjes te voorkomen. Breng de saus aan de kook tot deze dikker wordt. Breng op smaak met zout, witte peper en nootmuskaat.
    • 4
      Vul de cannelloni buisjes met het gehaktmengsel en leg ze in de ingevette ovenschaal zoveel mogelijk tegen elkaar aan, zodat ze makkelijk leeg kunnen lopen.
    • 5
      Giet de bechamelsaus over de gevulde cannelloni. Zorg ervoor dat alle buisjes goed bedekt zijn.
    • 6
      Strooi de geraspte kaas over de bechamelsaus en bestrooi met extra oregano.
    • 7
      Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de cannelloni 20-25 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
    • 8
      Haal de cannelloni uit de oven en laat het even afkoelen voordat je het serveert.
    • 9
      Serveer met een frisse groene salade om de maaltijd compleet te maken..

Ragout Cannelloni met oregano en gehakt is een heerlijke Italiaans geïnspireerde maaltijd. Cannelloni, de buisvormige pasta, heeft zijn wortels in de Italiaanse keuken. Het concept van gevulde pasta ontstond in Italië, waar chefs manieren vonden om restjes te gebruiken door ze in pastabuisjes te stoppen, die vervolgens werden gekookt in sauzen. Deze praktische uitvinding werd al snel een geliefde maaltijd die gemakkelijk aan te passen was aan de voorkeuren en ingrediënten van verschillende regio’s. De traditie van het vullen van pasta werd een kunstvorm in regio's zoals Emilia-Romagna, bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Hier werd de cannelloni gevuld met de fijnste ingrediënten, overgoten met bechamelsaus of een rijke tomatensaus en vervolgens bedekt met een royale hoeveelheid kaas voor het werd gebakken tot perfectie.

Het vullen van een cannelloni buis kan een uitdaging zijn vanwege de smalle opening, maar er is een eenvoudige techniek die dit proces vergemakkelijkt. Begin met het klaarmaken van de vulling, die niet te vochtig moet zijn om morsen te voorkomen. Gebruik vervolgens een spuitzak om de vulling in de cannelloni buizen te spuiten. Als alternatief, als je geen spuitzak hebt, kun je een plastic zakje gebruiken waarvan je een hoekje afsnijdt. Houd de opening van de cannelloni buis omhoog en knijp zachtjes in de spuitzak of het zakje om de vulling gelijkmatig te verdelen. Deze methode helpt om de cannelloni netjes en efficiënt te vullen zonder al te veel knoeien. Veel plezier met de cannelloni.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten