Groente

Rettich, je pittige smaakmaker

Saturday 7 October 2023

Rettich is een wortelgroente met een bruine schil en over het algemeen wit vruchtvlees aan de binnenkant. Net als andere soorten rettich heeft hij een scherpe, pittige smaak. Rettichen worden in allerlei kleuren en maten geteeld.

Bruine rettich is niet zo gebruikelijk als hun witte tegenhangers zoals daikon. De daikon zelf is afkomstig uit Oost-Azië en is een populair ingrediënt in de Japanse en Koreaanse keukens. Het is een heerlijke smaakmaker die je enigszins kan vergelijken met een radijs of rammenas.

Rettich wordt ook in Nederland verbouwd. Het is echter niet een van de meest voorkomende groenten en heeft een wat nichepubliek. Rettich wordt voornamelijk geteeld voor de versmarkt. In Nederland kun je verschillende soorten rettich vinden, waaronder de langwerpige, witte rettich die vergelijkbaar is met de Aziatische daikon, maar ook kleinere, ronde soorten zoals de rode, bruine of zwarte rettich.

Het klimaat in Nederland is relatief mild en vochtig, wat over het algemeen geschikt is voor de teelt van wortelgewassen zoals rettich. De groente wordt meestal gezaaid in het voorjaar en geoogst in de late zomer of het vroege najaar, afhankelijk van de variëteit en de teeltomstandigheden.

Je kunt rettich vinden in gespecialiseerde groentewinkels, biologische winkels en soms ook in de grotere supermarkten. Omdat het een wortelgroente is, kan rettich vrij lang bewaard worden en is daardoor relatief lang verkrijgbaar, hoewel de beste smaak en textuur worden bereikt als de groente vers is.

Hoe maak je hem klaar?

Je kunt een bruine rettich op dezelfde manieren bereiden als een witte rettich. Na het schillen kan de rettich rauw worden gegeten, worden gefermenteerd, gestoomd, gebakken, geroosterd of gekookt in soepen en stoofschotels.

Hierbij een aantal inspiratie gerechten waarin rettich de ster is.

Japanse Rettich Salade

Dun gesneden rettich met een soja- en sesamdressing.

Bereidingstijd: 15 minuten

Rettich Tempura

Gefrituurde stukjes rettich met een lichte tempura-beslag.

Bereidingstijd: 30 minuten

Oyakodon met Rettich

Een Japans rijstgerecht met kip, ei en dun gesneden rettich.

Bereidingstijd: 30 minuten

Rettich en Wortel Stir-fry

Gebakken rettich en wortel met knoflook en sojasaus.

Bereidingstijd: 20 minuten

Rettich Noodle Salade

Spiraalvormige rettich als een low-carb noedelalternatief in een frisse salade.

Bereidingstijd: 20 minuten

Rettich Oroshi

Geraspte rettich geserveerd als een frisse begeleiding bij gefrituurde of gegrilde gerechten.

Bereidingstijd: 10 minuten

Kkakdugi (Koreaanse Rettich Kimchi)

Gefermenteerde blokjes rettich met Koreaanse specerijen.

Bereidingstijd: 2-3 dagen voor fermentatie

Rettich Nabe

Een Japanse hotpot met grote stukken rettich en andere groenten.

Bereidingstijd: 1 uur

Muguk (Koreaanse Rettichsoep)

Een eenvoudige, hartige Koreaanse soep gemaakt met rettich.

Bereidingstijd: 30 minuten

Oden met rettich

Een Japanse stoofschotel waarin rettich een belangrijk ingrediënt is.

Bereidingstijd: 2 uur

Rettich Steak

Plakken rettich, gemarineerd en gegrild als plantaardig alternatief voor steak.

Bereidingstijd: 40 minuten

Musangchae (Koreaanse Rettichsalade)

Een pittige en zoete rettich salade.

Bereidingstijd: 20 minuten

Rettich Mochi

Japanse rijstcakes met stukjes rettich.

Bereidingstijd: 1 uur

Rettich Tsukemono (Gepekelde rettich)

Een snel gepekeld bijgerecht vaak geserveerd bij Japanse maaltijden.

Bereidingstijd: 1 uur voor het pekelen

2025 © Eerlijk Eten