Risotto
10 min
45 min

Risotto met Schorseneren en Pijnboompitten

Dit lekkere Italiaans gerecht kan je lekker snel op tafel hebben staan.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • risottorijst
      200 g
    • kippen- of groentebouillon
    • kleine ui, fijngesnipperd
      stuks
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • witte wijn
      100 ml
    • parmezaanse kaas, geraspt
      50 g
    • olijfolie
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak
    • schorseneren, geschild en in dunne plakjes gesneden
      200 g
    • pijnboompitten
      30 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Zet de kippen- of groentebouillon op een laag vuur om warm te blijven.
    • 2
      Snijd de ui en knoflook fijn.
    • 3
      Schil de schorseneren en snijd ze in dunne plakjes.
    • 4
      Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
    • 5
      Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit deze tot ze glazig zijn.
    • 6
      Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glazig zijn.
    • 7
      Blus af met de witte wijn en laat deze bijna helemaal verdampen.
    • 8
      Begin met het toevoegen van de warme bouillon, één soeplepel per keer. Roer regelmatig. Voeg pas een nieuwe lepel bouillon toe als de vorige bijna is opgenomen door de rijst. Ga door met dit proces tot de rijst gaar is maar nog een beetje 'bite' heeft. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.
    • 9
      Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer tot een romig geheel. Breng op smaak met zout en peper.
    • 10
      In een aparte pan, bak je de plakjes schorseneren in wat olijfolie op middelhoog vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
    • 11
      In een droge koekenpan, rooster je de pijnboompitten op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Let goed op, want ze kunnen snel verbranden.
    • 12
      Verdeel de risotto over de borden.
    • 13
      Leg de gebakken schorseneren bovenop de risotto.
    • 14
      Strooi de geroosterde pijnboompitten erover.
    • 15
      Optioneel: garneer met wat verse peterselie.

Dit recept biedt je een lekker Italiaans gerecht wat je snel op tafel kunt hebben staan. De bereidingstijd bedraagt ongeveer 45-50 minuten.

Zorg ervoor dat je de geschilde schorseneren direct in dit water met wat citroensap of azijn legt om de verkleuring ervan zo veel mogelijk tegen te gaan. Het is ook aan te raden om keukenhandschoenen te dragen tijdens het schillen van schorseneren, aangezien het sap de huid kan verkleuren en moeilijk te verwijderen is. Lees ook ons weblog van deze week over schorseneren. 

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten