Paddestoelen
10 min
30 min

Romige Shiitake risotto met verse tijm

Shiitake paddenstoelen voegen niet alleen een rijke smaak toe aan dit gerecht, maar bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Shiitakes zijn rijk aan B-vitamines, mineralen en bevatten bioactieve stoffen die het immuunsysteem kunnen versterken.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Risottorijst
      150 g
    • Shiitake
      200 g
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Groentebouillon
      500 ml
    • Droge witte wijn
      50 ml
    • Parmezaanse kaas
      30 g
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Boter
      eetlepel
    • Verse tijm
    • Zout en Peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de groentebouillon in een pan en houd deze warm op laag vuur.
    • 2
      Maak de shiitake paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
    • 3
      Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
    • 4
      Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
    • 5
      Voeg de shiitake paddenstoelen toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet apart.
    • 6
      Voeg de boter toe aan dezelfde pan en laat smelten.
    • 7
      Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze 3-4 minuten tot de ui zacht en glazig is.
    • 8
      Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
    • 9
      Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed door, zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met de boter en olie. Bak de rijst 1-2 minuten tot de korrels licht glazig zijn.
    • 10
      Voeg de witte wijn toe (indien gebruikt) en roer tot de wijn is opgenomen door de rijst.
    • 11
      Voeg een soeplepel warme bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig. Voeg telkens als de bouillon bijna volledig is opgenomen een nieuwe soeplepel bouillon toe. Herhaal dit proces gedurende ongeveer 18-20 minuten tot de rijst gaar en romig is.
    • 12
      Voeg de gebakken shiitake paddenstoelen terug in de pan en roer goed door.
    • 13
      Haal de pan van het vuur en roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
    • 14
      Schep de risotto op borden en garneer met verse tijm.
    • 15
      Serveer direct en geniet van je heerlijke shiitake risotto

Deze shiitake risotto is een heerlijke en romige maaltijd. Shiitake paddenstoelen voegen niet alleen een rijke, umami-smaak toe aan dit gerecht, maar bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Shiitakes zijn rijk aan B-vitamines, mineralen zoals selenium en zink, en bevatten bioactieve stoffen die het immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten