Zalm
20 min
25 min

Salmon en Croute "zalm in korst"

Salmon en Croute, wat letterlijk "zalm in korst" betekent, is een klassiek Frans gerecht waarbij een zalmmoot wordt ingepakt in bladerdeeg en dan gebakken. Het bladerdeeg zorgt voor een krokante buitenlaag en houdt de zalm binnenin sappig en smaakvol.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Zalmfilet, met huid
      stuks
    • Bladerdeeg (voldoende groot om elke zalmfilet in te wikkelen)
      vellen
    • Verse spinazie
      200 g
    • Roomkaas
      eetlepel
    • Dijonmosterd
      eetlepel
    • Sjalot, fijngehakt
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Ei, geklopt (voor het glazuur)
      stuks
    • Zout en peper naar smaak
    • Broodkruim of panko
    • Een snufje nootmuskaat
    • Olijfolie of boter voor bakken

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
    • 2
      Verhit een beetje olijfolie of boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn.
    • 3
      Voeg de spinazie toe en kook tot het volledig geslonken is. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Zet het vuur uit en laat de spinazie afkoelen.
    • 4
      Druk het overtollige vocht uit de spinazie, bind het met paneermeel/panko en meng het met de roomkaas en Dijonmosterd.
    • 5
      Bestrooi de zalmfilets met zout en peper.
    • 6
      Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om de zalm in te pakken.
    • 7
      Verdeel het spinaziemengsel over de bladerdeegvellen, plaats dan elk zalmfilet met de huidzijde naar beneden erop.
    • 8
      Vouw het bladerdeeg over de zalm en druk de randen aan om te verzegelen. Snijd overtollig deeg weg en gebruik een vork om de randen te verstevigen.
    • 9
      Plaats de ingepakte zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • 10
      Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met het geklopte ei voor een gouden glans.
    • 11
      Bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
    • 12
      Serveer met een lichte salade of wat gestoomde groenten.

Salmon en Croute, wat letterlijk "zalm in korst" betekent, is een klassiek Frans gerecht waarbij een zalmmoot wordt ingepakt in bladerdeeg en dan gebakken. Het bladerdeeg zorgt voor een heerlijke krokante buitenlaag en houdt de zalm binnenin sappig en smaakvol. Dit gerecht is een vorm van 'en croute' koken, wat letterlijk 'in een korst' betekent en kan worden toegepast op verschillende soorten vlees, vis of zelfs groenten.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten