Ingrediënten
- hardgekookte eieren6 stuks
- ui fijngesneden1 stuks
- gember van 2 cm, fijngesneden1 stuks
- knoflook fijngehakt1 teentje
- sambal oelek1 theelepel
- ontvelde tomaten in stukjes( kan ook uit blik)4 stuks
- laos1 theelepel
- salamblad ( dit is de Indonesische laurier, je kan hier ook laurier voor gebruiken )3 blaadjes
- suiker1 theelepel
- kokosmelk of gewone melk125 ml
- trassi, trassi is gefermenteerde garnaal kan je in elke supermarkt of toko kopen. In veel recepten op internet is dit weggelaten waarschijnlijk door zijn specifieke smaak.0.5 theelepel
- snufje zout en citroensap
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Fruit in wat olie de uien en knoflook heel licht en doe er de sambal, laos, tomaten, salam, citroensap, suiker en zout bij. De meeste Indo’s zullen eerst een bomboe maken en die meebakken maar dit is de manier van de Marine.
- 2Alles goed doorroeren en even laten doorkoken. Daarna de melk erbij en weer goed doorroeren om schiften te voorkomen. Het moet een gladde saus worden. De gepelde eieren erbij doen en 5 min. laten meekoken onder voortdurend omroeren. De saus mag iets inkoken.
- 3Voor het opdienen kan je eventueel de eieren halveren en de saus er overheen gieten. Bij gebrek aan citroensap kan je 1 eetlepel azijn nemen. Als je dit gerecht extra lekker wil maken, kan je garnalen en ‘peteh’ of gewone bonen toevoegen en die even mee verwarmen vlak voor je het gaat serveren.
- 4Lekker met rijst en wij hebben nog wat koriander als garnering gebruikt. Omdat we dat lekker vinden!
De bekendste Nederlandse Indonesische kookboek schrijfster is wel Beb Vuyk met haar bijbel 'het Groot Indonesisch kookboek'. Andere Nederlandse standaard werken zijn 'het Indonesisch kookboek van de Nederlandse marine' en dan hebben we ook nog 'de complete Indonesische keuken van Lonny Gerungan'. In het kookboek van de marine staan ook de Nederlandse namen van de ingrediënten vermeld dus dat is makkelijk voor als je niet bekend bent met de Indonesische ingrediënten & keuken.
Nu weet je wat je voor de kerst of sinterklaas kunt vragen als cadeau. Dit zijn stuk voor stuk meesterwerken en bomvol met recepten die je blijven inspireren en je laten kennis maken met deze mooie keuken.
Dit recept voor Sambal Goreng Telor, recept nr 170, uit het boek van de Marine hebben we iets hebben aangepast, met de invloeden van Beb Vuyk.
