Groente
10 min
20 min

Sambal Goreng Telor van de Nederlandse Marine

Een heerlijk Indonesisch gerecht met ei,

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • hardgekookte eieren
      stuks
    • ui fijngesneden
      stuks
    • gember van 2 cm, fijngesneden
      stuks
    • knoflook fijngehakt
      teentje
    • sambal oelek
      theelepel
    • ontvelde tomaten in stukjes( kan ook uit blik)
      stuks
    • laos
      theelepel
    • salamblad ( dit is de Indonesische laurier, je kan hier ook laurier voor gebruiken )
      blaadjes
    • suiker
      theelepel
    • kokosmelk of gewone melk
      125 ml
    • trassi, trassi is gefermenteerde garnaal kan je in elke supermarkt of toko kopen. In veel recepten op internet is dit weggelaten waarschijnlijk door zijn specifieke smaak.
      0.5 theelepel
    • snufje zout en citroensap

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Fruit in wat olie de uien en knoflook heel licht en doe er de sambal, laos, tomaten, salam, citroensap, suiker en zout bij. De meeste Indo’s zullen eerst een bomboe maken en die meebakken maar dit is de manier van de Marine.
    • 2
      Alles goed doorroeren en even laten doorkoken. Daarna de melk erbij en weer goed doorroeren om schiften te voorkomen. Het moet een gladde saus worden. De gepelde eieren erbij doen en 5 min. laten meekoken onder voortdurend omroeren. De saus mag iets inkoken.
    • 3
      Voor het opdienen kan je eventueel de eieren halveren en de saus er overheen gieten. Bij gebrek aan citroensap kan je 1 eetlepel azijn nemen. Als je dit gerecht extra lekker wil maken, kan je garnalen en ‘peteh’ of gewone bonen toevoegen en die even mee verwarmen vlak voor je het gaat serveren.
    • 4
      Lekker met rijst en wij hebben nog wat koriander als garnering gebruikt. Omdat we dat lekker vinden!

De bekendste Nederlandse Indonesische kookboek schrijfster is wel Beb Vuyk met haar bijbel 'het Groot Indonesisch kookboek'. Andere Nederlandse standaard werken zijn 'het Indonesisch kookboek van de Nederlandse marine' en dan hebben we ook nog 'de complete Indonesische keuken van Lonny Gerungan'.  In het kookboek van de marine staan ook de Nederlandse namen van de ingrediënten vermeld dus dat is makkelijk voor als je niet bekend bent met de Indonesische ingrediënten & keuken. 

Nu weet je wat je voor de kerst of sinterklaas kunt vragen als cadeau. Dit zijn stuk voor stuk meesterwerken en bomvol met recepten die je blijven inspireren en je laten kennis maken met deze mooie keuken.

Dit recept voor Sambal Goreng Telor, recept nr 170, uit het boek van de Marine hebben we iets hebben aangepast, met de invloeden van Beb Vuyk.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten