Kool
25 min
50 min

Savooikool pakketjes

Savooikool, ook bekend als groene kool, is een soort kool met donkergroene, gekrulde bladeren die een losse krop vormen. De smaak is mild en enigszins aards, een combinatie die ergens tussen bloemkool en boerenkool in zit.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Savooikool
      blaadje
    • Rundergehakt
      200 g
    • Prei, fijngesneden
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Bleekselderij
      stuks
    • Kleine ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Tomatensaus
      200 ml
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout en Peper, naar smaak
    • Oregano of Italiaanse kruiden

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwijder de harde nerven van de savooikoolbladeren. Blancheer de bladeren in kokend water gedurende 2-3 minuten totdat ze zacht maar nog steeds stevig zijn. Haal ze uit het water en leg ze opzij om af te koelen.
    • 2
      Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
    • 3
      Voeg de prei, wortel en bleekselderij toe aan de pan en sauteer nog 5-7 minuten, of tot de groenten zacht maar nog steeds knapperig zijn.
    • 4
      In dezelfde pan, voeg het rundergehakt toe en kook tot het bruin en gaar is, breng op smaak met zout, peper en gedroogde oregano.
    • 5
      Meng het gehaktmengsel goed door de groenten.
    • 6
      Leg een savooikoolblad plat op een werkoppervlak. Plaats het vulmengsel in het midden van elk blad.
    • 7
      Vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het blad op om een pakketje te vormen. Herhaal dit proces met de overige bladeren en vulsel.
    • 8
      Verwarm je oven voor op 180°C.
    • 9
      Plaats de gevulde savooikoolpakketjes in een ovenschaal, giet de tomatensaus erover en besprenkel met de overgebleven olijfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten.
    • 10
      Haal de schaal uit de oven en laat even rusten.
    • 11
      Serveer de savooikoolpakketjes warm en geniet van een heerlijke maaltijd.

Savooikool, ook bekend als groene kool, is een soort kool met donkergroene, gekrulde bladeren die een losse krop vormen. De smaak is mild en enigszins aards, een combinatie die ergens tussen bloemkool en boerenkool in zit.

Dit type kool is heel veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Je kunt het rauw gebruiken in salades of het blancheren, stoven, roerbakken of stomen als bijgerecht. Het is ook een geweldige toevoeging aan soepen en stoofschotels waarin het een fijne textuur en een mild kruidige smaak geeft. De grote, stevige bladeren zijn ook goed geschikt om te gebruiken voor het maken van gevulde kool pakketjes, waar ze vaak gevuld worden met een mengsel van vlees, granen en kruiden, en dan worden gebakken of gestoofd in een tomatensaus. Savooikool past goed bij een breed scala aan ingrediënten, van gehakt tot gevogelte tot granen zoals rijst, bulgur en quinoa, en kan goed worden gecombineerd met verschillende kruidenen specerijen. Het is ook ideaal om restjes groenten voor de vulling te gebruiken en je kan er ook heel makkelijk een vegetarische twist aan geven.

Hieronder een basis recept voor twee personen die je kan gebruiken voor inspiratie.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten