Ingrediënten
- Savooikool4 blaadje
- Rundergehakt200 g
- Prei, fijngesneden1 stuks
- Wortel1 stuks
- Bleekselderij1 stuks
- Kleine ui1 stuks
- Knoflook2 teentje
- Tomatensaus200 ml
- Olijfolie2 eetlepel
- Zout en Peper, naar smaak
- Oregano of Italiaanse kruiden
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwijder de harde nerven van de savooikoolbladeren. Blancheer de bladeren in kokend water gedurende 2-3 minuten totdat ze zacht maar nog steeds stevig zijn. Haal ze uit het water en leg ze opzij om af te koelen.
- 2Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
- 3Voeg de prei, wortel en bleekselderij toe aan de pan en sauteer nog 5-7 minuten, of tot de groenten zacht maar nog steeds knapperig zijn.
- 4In dezelfde pan, voeg het rundergehakt toe en kook tot het bruin en gaar is, breng op smaak met zout, peper en gedroogde oregano.
- 5Meng het gehaktmengsel goed door de groenten.
- 6Leg een savooikoolblad plat op een werkoppervlak. Plaats het vulmengsel in het midden van elk blad.
- 7Vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het blad op om een pakketje te vormen. Herhaal dit proces met de overige bladeren en vulsel.
- 8Verwarm je oven voor op 180°C.
- 9Plaats de gevulde savooikoolpakketjes in een ovenschaal, giet de tomatensaus erover en besprenkel met de overgebleven olijfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten.
- 10Haal de schaal uit de oven en laat even rusten.
- 11Serveer de savooikoolpakketjes warm en geniet van een heerlijke maaltijd.
Savooikool, ook bekend als groene kool, is een soort kool met donkergroene, gekrulde bladeren die een losse krop vormen. De smaak is mild en enigszins aards, een combinatie die ergens tussen bloemkool en boerenkool in zit.
Dit type kool is heel veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Je kunt het rauw gebruiken in salades of het blancheren, stoven, roerbakken of stomen als bijgerecht. Het is ook een geweldige toevoeging aan soepen en stoofschotels waarin het een fijne textuur en een mild kruidige smaak geeft. De grote, stevige bladeren zijn ook goed geschikt om te gebruiken voor het maken van gevulde kool pakketjes, waar ze vaak gevuld worden met een mengsel van vlees, granen en kruiden, en dan worden gebakken of gestoofd in een tomatensaus. Savooikool past goed bij een breed scala aan ingrediënten, van gehakt tot gevogelte tot granen zoals rijst, bulgur en quinoa, en kan goed worden gecombineerd met verschillende kruidenen specerijen. Het is ook ideaal om restjes groenten voor de vulling te gebruiken en je kan er ook heel makkelijk een vegetarische twist aan geven.
Hieronder een basis recept voor twee personen die je kan gebruiken voor inspiratie.
