Ingrediënten
- eiernoodles, je kan ook rijstnoodles gebruiken150 g
- shiitake paddenstoelen, heel of in plakjes200 g
- stevige tofu, in blokjes200 g
- groentebouillon1 liter
- sesamolie1 eetlepel
- sojasaus2 eetlepel
- knoflook, fijngesneden1 teentje
- stukje gember (ca. 2 cm), geschild en fijngesneden1 stuks
- wortel, in dunne plakjes1 stuks
- lente-uitjes, in ringen2 stuks
- sesamzaadjes, geroosterd1 eetlepel
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel krulsla voor garnering
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kook de eiernoodles volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn. Giet ze af en zet ze opzij.
- 2Breng de groentebouillon in een grote pan aan de kook.
- 3Voeg de shiitake en wortel toe aan de bouillon. Laat deze 5-7 minuten koken tot ze zacht zijn.
- 4Verhit de sesamolie in een aparte pan. Bak de blokjes tofu tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Voeg een eetlepel sojasaus toe voor extra smaak en bak nog een minuut. Zet opzij.
- 5Voeg de fijngesneden gember en knoflook toe aan de bouillon en laat deze nog 2-3 minuten koken.
- 6Voeg de resterende eetlepel sojasaus toe aan de bouillon en breng op smaak met zout en peper.
- 7Voeg de gekookte eiernoodles en gebakken tofu toe aan de soep. Roer alles goed door en laat nog 1-2 minuten koken om alles goed te verwarmen.
- 8Verdeel de soep over de kommen.
- 9Garneren: Bestrooi met ringen lente-ui, krulsla en/of geroosterde sesamzaadjes voordat je de soep serveert.
De shiitake komt oorspronkelijk uit Japan, maar tegenwoordig wordt de shiitake ook in Nederland geteeld. Het hele jaar door zijn de Nederlandse en de Japanse shiitake verkrijgbaar. In Nederland gebeurt dit op een mengsel van eikenzaagsel, tarwestro en water.
Ze worden al eeuwenlang gekweekt en gegeten en zijn een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken en ook van de traditionele geneeskunde. De naam "shiitake" komt uit het Japans, waar "shii" verwijst naar het soort boom waarop deze paddenstoelen traditioneel groeien, en "take" betekent paddenstoel.
Shiitake paddenstoelen hebben een bruine, ietwat leerachtige hoed en een vlezige textuur. Ze zijn rijk aan umami, de vijfde basissmaak die vaak wordt omschreven als hartig. Ze kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt en hebben een iets verschillende smaak en textuur afhankelijk van hun vorm. Verse shiitake hebben een lichtere, meer delicate smaak, terwijl gedroogde shiitake een sterker aroma en meer geconcentreerde smaak hebben.
