Snel
15 min
20 min

Spitskool roerbak met couscous

Spitskool is perfect voor roerbak vanwege zijn knapperige smaak. Het is net iets milder en net iets zoeter dan andere koolsoorten.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Couscous
      150 g
    • Spitskool, dun gesneden
      stuks
    • Champignons, in plakjes gesneden
      200 g
    • Rode paprika, in reepjes gesneden
      stuks
    • Rode peper, fijngehakt
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Ui, fijngesneden
      stuks
    • Zout naar smaak
    • Peper naar smaak
    • Komijnpoeder (optioneel)
      snufje
    • Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
    • Sap van een halve citroen
      stuks

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking. Fluff het met een vork als het gaar is en zet het opzij.
    • 2
      Terwijl de couscous kookt, bereid je de groenten voor door ze te wassen en te snijden zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
    • 3
      Verhit de olijfolie in een grote pan of wok op middelhoog vuur.
    • 4
      Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht en geurig zijn, dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
    • 5
      Voeg de gesneden champignons toe en bak deze 5-7 minuten, totdat ze beginnen te bruinen.
    • 6
      Voeg de spitskool en paprika toe aan de pan. Roerbak voor nog eens 5-7 minuten, totdat de groenten beginnen te verzachten maar nog steeds een beetje crunch hebben.
    • 7
      Voeg de fijngehakte rode peper toe, samen met een snufje zout, peper en komijnpoeder (indien gebruikt). Roerbak alles nog eens 2-3 minuten.
    • 8
      Combineer de roergebakken groenten met de bereide couscous in een grote kom.
    • 9
      Voeg het citroensap toe en meng alles goed door elkaar.
    • 10
      Garneer met wat versgehakte peterselie voordat je het serveert.

Spitskool is een variant van de witte kool en heeft een langwerpige vorm, met lichtgroene bladeren die dicht opeengepakt zitten in een spitse of kegelvormige krop. Deze groente is knapperig en heeft een iets mildere en zoetere smaak vergeleken met andere koolsoorten. Het is zeer veelzijdig in gebruik en kan zowel rauw in salades worden gebruikt als gekookt in diverse gerechten. Wij gebruiken het vaak in roerbak schotels zeker omdat de spitskool lokaal vanaf het voorjaar tot de late herfst goed beschikbaar is. Dit recept is vegetarisch met couscous maar je kan er ook prima rijst bij serveren met een lekker visje, gebakken kip of een lamsmerguez.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten