Vlees
5 min
10 min

Steak au Poivre

Dit gerecht is een ode aan eenvoud en verfijning. De ster van de show is de entrecote, een mals stuk rundvlees, zorgvuldig omhuld met grof geplette zwarte peperkorrels die bij het bakken hun aroma's vrijgeven en een pittige korst creëren

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Entrecotes
      stuks
    • Zwarte peperkorrels
    • Boter
      eetlepel
    • Olijf
      eetlepel
    • Sjalot
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Cognac of Brandy
      60 ml
    • Runderbouillon
      120 ml
    • Slagroom
      120 ml
    • Dijon mosterd
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Breng de entrecotes aan beide zijden royaal op smaak met zout en druk vervolgens de geplette zwarte peperkorrels stevig op beide zijden van het vlees.
    • 2
      Verhit de olijfolie en boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter begint te schuimen, leg je de steaks in de pan.
    • 3
      Bak de steaks ongeveer 4-5 minuten aan elke kant voor medium-rare (afhankelijk van de dikte). Pas de tijd aan naar jouw voorkeur.
    • 4
      Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie.
    • 5
      Voeg de fijngehakte sjalotten en knoflook toe aan dezelfde pan waarin je de steaks hebt gebakken. Bak deze ongeveer 2 minuten totdat ze zacht zijn.
    • 6
      Blus de pan af met de cognac of brandy. Schraap alle bruine stukjes van de bodem van de pan en laat de alcohol ongeveer 1-2 minuten inkoken.
    • 7
      Voeg de runderbouillon toe en laat deze weer inkoken tot ongeveer de helft.
    • 8
      Roer de slagroom en Dijonmosterd erdoor en laat de saus zachtjes sudderen tot hij iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.
    • 9
      Leg de steaks op borden en giet de saus eroverheen, zoals op de foto.
    • 10
      Serveer met de versgebakken frietjes en eventueel een frisse salade of groene groente.

Stap de keuken binnen en laat je meevoeren naar de klassieke brasseries van Frankrijk, waar de kunst van het koken nog altijd met liefde en precisie wordt beoefend. Vandaag nemen ik je mee op een culinaire reis die de tijdloze elegantie van de Franse keuken viert: Steak au Poivre.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten