Personen
-
+
Ingrediënten
- middelgrote stoofperen4 stuks
- water500 ml
- rode wijn (optioneel, kan ook vervangen worden door extra water)200 ml
- kaneelstokjes2 stuks
- kruidnagels4 stuks
- steranijs1 stuks
- citroenschil1 stuks
- suiker100 g
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Schil de peren maar laat het steeltje eraan zitten. Als je wilt kun je de onderkant een klein beetje vlak snijden zodat ze rechtop kunnen staan tijdens het stoven.
- 2In een pan die groot genoeg is voor de peren, combineer je het water, de rode wijn (als je die gebruikt), kaneelstokjes, kruidnagels, steranijs, citroenschil en suiker. Breng het mengsel aan de kook.
- 3Zodra het kookvocht kookt, voeg je de geschilde peren toe, let op dat ze geheel onder je vocht staan met alleen het steeltje erboven. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de peren ongeveer 1,5 tot 2 uur stoven. Het exacte tijdsbestek kan variëren afhankelijk van de grootte en soort peer, dus controleer regelmatig en kijk of je nog genoeg vocht hebt. De peren zijn klaar als ze mooi rood zijn en zacht aanvoelen wanneer je er met een vork in prikt.
- 4Haal de peren voorzichtig uit het kookvocht en leg ze in een serveerschaal. Het kookvocht kun je eventueel nog iets inkoken tot een siroop en over de peren gieten.
- 5Serveer de stoofperen warm of koud, afhankelijk van je eigen voorkeur. Ze zijn heerlijk als bijgerecht bij een wild stoofpotje of als dessert met wat vanille-ijs of slagroom.
Ouderwetse stoofperen zijn een nostalgisch en heerlijk gerecht dat vaak doet denken aan gezellige familiebijeenkomsten. Hier is een eenvoudig recept voor stoofperen zoals mijn oma die maakte.
