Ingrediënten
- Tarbot1 stuks
- Olijfolie
- Zout
- Peper
- Verse citroen
- Verse tijm6 takjes
- Verse rozemarijn6 takjes
- Knoflook8 tentjes
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- 2Wrijf de tarbot in met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- 3Bestrijk de bodem van de schaal met een beetje van olijfolie. Verdeel de helft van de plakjes citroen over de bodem en leg de helft van de tijm en de rozemarijn tussen je plakjes.Leg de tarbot met de donkere kant naar boven in de ovenschaal en bestrijk de vis met de rest van de olie. Leg de rest van de citroen plakjes de takjes tijm en rozemarijn op de vis.
- 4De kooktijd varieert afhankelijk van de grootte van de vis, maar als richtlijn kun je uitgaan van ongeveer 15-20 minuten per 500 gram.
- 5Controleer of de vis gaar is door voorzichtig in het dikste deel van de vis te prikken. Als het vlees makkelijk loskomt van de graat, dan is de vis klaar.
- 6Laat de vis een paar minuten rusten voordat je hem serveert.
- 7Het is belangrijk om te weten dat elke oven anders is, dus houd de vis goed in de gaten om te voorkomen dat hij te droog wordt.
Gekweekte Tarbot van Seafarm uit Kamperland
Als toekomstbestendig alternatief voor wild gevangen tarbot, startte Seafarm in 2008 met de ontwikkeling van een nieuwe tarbotkwekerij. Deze kwekerij is niet alleen erg energiezuinig maar ook zeer dier- en milieu vriendelijk. Dit hebben ze bereikt door af te wijken van de standaard gedachten in de veehouderij en viskweek, en zelf innovatief te denken. Mede hierdoor is de kwekerij groen verklaard door de Nederlandse overheid en geldt als een internationaal voorbeeld. In januari 2022 heeft de tarbotkwekerij als eerste kweker wereldwijd het ASC certificaat voor platvis mogen ontvangen.
Deze tarbot staat op een groene plaats op de Viswijzer. Daarom past deze filosofie zo goed bij eerlijketen.nl, omdat deze omstandigheden zorgen voor de hoge kwaliteit die onze gezamenlijke klanten en vele toprestaurateurs verwachten.
Deze tarbot is een van de smakelijkste en meest gewaardeerde vissen voor consumenten. Ook in de culinaire wereld, met deze vaste, witte vleessoort wordt hij beschouwd als zeer smaakvol. Hij wordt vaak gebakken of gegrild en geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen en bijgerechten. Ook is hij makkelijk te combineren met vele soorten groenten.
Je kan hem in het geheel bereiden maar je zou hem ook kunnen schoonmaken en alleen de moten gebruiken. Met wat je dan overhoud aan staart, huid, graten en koppen trek ik hier een lekkere visbouillon van, dit recept staat ook op onze website. Zo is hij helemaal op zijn plaats in de No Waste Kitchen.
Je kan zoals eerder genoemd de tarbot op verschillende manieren bereiden, in je oven, pan of op je BBQ, je kan hem zelfs drogen of frituren. Hierbij een heerlijk oven recept wat je snel op tafel kunt zetten.
Vervolgens maak je de show als je hem fileert aan tafel voor je gasten.
