Tarte Flambée of Flammkuche
Ingrediënten
- Bloem250 g
- Zout0.5 theelepel
- Olie2 eetlepel
- Lauw water100 ml
- Crème Fraiche of fromage blanc200 ml
- Grote uit, dun gesneden1 stuks
- Spek, dun gesneden200 g
- Peper, naar smaak
- Nootmuskaat1 snufje
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de olie en het water erin. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten.
- 2Verwarm ondertussen de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Als je een pizzasteen hebt, leg die dan in de oven terwijl deze opwarmt.
- 3Rol het deeg uit tot een zeer dunne ronde of rechthoekige vorm. Het moet bijna doorzichtig zijn.
- 4Smeer de crème fraîche of fromage blanc over het deeg, maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. Bestrooi met een snufje zout, peper en nootmuskaat.
- 5Verdeel de dun gesneden uien en spekjes gelijkmatig over de crème.
- 6Bak de Tarte Flambée in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of totdat de randen knapperig zijn en de spekjes knapperig en licht geblakerd zijn.
- 7Snijd de Tarte Flambée in stukken en serveer onmiddellijk.
- 8Geniet van je traditionele Tarte Flambée!
Een "Tarte Flambée" of "Flammkuchen" is een traditioneel gerecht uit de regio's Elzas, Baden en de Palts in Frankrijk en Duitsland. Het wordt ook wel de "Elsassische pizza" genoemd. De naam "Tarte Flambée" betekent letterlijk "gevlamde taart" in het Frans, terwijl "Flammkuchen" in het Duits "vlammentaart" betekent.
Het is een dunne, knapperige plat brood dat traditioneel wordt bedekt met crème fraîche of fromage blanc, dun gesneden uien en spekjes. Je kan ook prima yoghurt gebruiken als je geen crème fraîche of fromage blanc in huis hebt. Het wordt vervolgens gebakken in een zeer hete ‘hout’- oven tot de randen knapperig en licht geblakerd zijn. Dus tomaten, knoflook, paprika en andere toppings horen hier niet op thuis, maar het staat je natuurlijk vrij om die wel naar eigen smaak toe te voegen.
