Flammkuche
60 min
15 min

Tarte Flambée of Flammkuche

Een traditioneel gerecht uit een zeer hete oven

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Tarte Flambée of Flammkuche

    Ingrediënten

    • Bloem
      250 g
    • Zout
      0.5 theelepel
    • Olie
      eetlepel
    • Lauw water
      100 ml
    • Crème Fraiche of fromage blanc
      200 ml
    • Grote uit, dun gesneden
      stuks
    • Spek, dun gesneden
      200 g
    • Peper, naar smaak
    • Nootmuskaat
      snufje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de olie en het water erin. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten.
    • 2
      Verwarm ondertussen de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Als je een pizzasteen hebt, leg die dan in de oven terwijl deze opwarmt.
    • 3
      Rol het deeg uit tot een zeer dunne ronde of rechthoekige vorm. Het moet bijna doorzichtig zijn.
    • 4
      Smeer de crème fraîche of fromage blanc over het deeg, maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. Bestrooi met een snufje zout, peper en nootmuskaat.
    • 5
      Verdeel de dun gesneden uien en spekjes gelijkmatig over de crème.
    • 6
      Bak de Tarte Flambée in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of totdat de randen knapperig zijn en de spekjes knapperig en licht geblakerd zijn.
    • 7
      Snijd de Tarte Flambée in stukken en serveer onmiddellijk.
    • 8
      Geniet van je traditionele Tarte Flambée!

Een "Tarte Flambée" of "Flammkuchen" is een traditioneel gerecht uit de regio's Elzas, Baden en de Palts in Frankrijk en Duitsland. Het wordt ook wel de "Elsassische pizza" genoemd. De naam "Tarte Flambée" betekent letterlijk "gevlamde taart" in het Frans, terwijl "Flammkuchen" in het Duits "vlammentaart" betekent.

Het is een dunne, knapperige plat brood dat traditioneel wordt bedekt met crème fraîche of fromage blanc, dun gesneden uien en spekjes. Je kan ook prima yoghurt gebruiken als je geen crème fraîche of fromage blanc in huis hebt. Het wordt vervolgens gebakken in een zeer hete ‘hout’- oven tot de randen knapperig en licht geblakerd zijn. Dus tomaten, knoflook, paprika en andere toppings horen hier niet op thuis, maar het staat je natuurlijk vrij om die wel naar eigen smaak toe te voegen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten