Pad Thai
30 min
15 min

Thaise Pad Thai

Pad Thai is een roerbakgerecht dat bestaat uit rijstnoedels, je kan ook prima mie of rijst gebruiken, die worden gebakken met een combinatie van ingrediënten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een verscheidenheid aan verse kruiden en garneringen.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Rijstnoedels
      400 g
    • Kippendijen, in dunne reepjes of blokjes
      500 g
    • Shiitake- of champignons in plakjes
      200 g
    • Bosuitjes, in kleine ringetjes
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Eieren, licht geklopt
      stuks
    • Taugé
      100 g
    • Plantaardige olie
      eetlepel
    • Limoen, in partjes
      stuks
    • Handjevol geroosterde pinda's, grof gehakt
    • Verse koriander, voor garnering
    • Tamarindepasta
      eetlepel
    • Vissaus
      eetlepel
    • Sojasaus
      eetlepel
    • Suiker
      eetlepel
    • Chilipoeder (optioneel)
      0.5 theelepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Week de rijstnoedels ongeveer 30 minuten in warm water tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet ze apart.
    • 2
      Meng in een kom de tamarindepasta, vissaus, sojasaus, suiker, en chilipoeder. Roer goed door tot de suiker is opgelost en zet de saus apart.
    • 3
      Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kippendijen toe en bak ze in ongeveer 5-7 minuten goudbruin en gaar. Haal de kip uit de pan en zet apart.
    • 4
      Voeg in dezelfde pan de shiitake en knoflook toe. Bak deze ongeveer 2-3 minuten.
    • 5
      Schuif de shiitake naar één kant van de pan. Voeg de resterende olie toe en giet de eieren in de pan. Roer de eieren tot ze gestold zijn en meng ze dan met de shiitake.
    • 6
      Voeg de noedels en de gebakken kip toe aan de pan. Giet de voorbereide saus erover en meng alles goed door elkaar. Bak dit ongeveer 2-3 minuten, tot alles goed warm is.
    • 7
      Voeg de taugé en bosuitjes toe aan de pan. Meng alles goed en bak nog een minuut.
    • 8
      Verdeel de Pad Thai over vier borden. Garneer met de gehakte pinda's, verse koriander en een partje limoen.
    • 9
      Serveertips: Serveer de Pad Thai direct, terwijl het nog warm is. Voeg extra limoenpartjes toe voor wie van een zure toets houdt.

Pad Thai is een populair Thais straatgerecht. De volledige naam van het gerecht is "kway teow pad Thai", waarbij "kway teow" verwijst naar rijstnoedels in het Chinees en "pad" in het Thais "gebakken" betekent. Pad Thai is een roerbakgerecht dat bestaat uit rijstnoedels, je kan ook prima mie of rijst gebruiken, die worden gebakken met een combinatie van ingrediënten zoals eieren, tofu, garnalen of kip, en soms vis, verrijkt met smaakmakers zoals tamarinde, vissaus, knoflook, chilipeper en palm- of bruine suiker. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een verscheidenheid aan verse kruiden en garneringen, zoals pinda's, limoen, koriander en taugé.

Er wordt vaak gezegd dat Pad Thai in de jaren '30 werd gepromoot door de Thaise overheid en premier Plaek Phibunsongkhram als onderdeel van een campagne om het nationale bewustzijn en patriottisme te versterken. In die tijd was Thailand bezig met het bevorderen van zijn eigen cultuur en identiteit, en het gerecht, met zijn unieke Thaise smaken, werd gezien als een manier om de Thaise keuken te onderscheiden.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten