Vis
15 min
15 min

Tod Man Pla, Thaise viskoekjes

De naam "Tod Man Pla" kan letterlijk vertaald worden als "gefrituurde viskoekjes" waarbij 'tod' staat voor frituren en 'man pla' betekent viskoekje.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Wijtingfilet, fijngehakt of gemalen
      300 g
    • Thaise rode currypasta
      theelepel
    • Ei, licht geklopt
      stuks
    • Vissaus (Nam Pla)
      eetlepel
    • Palmsuiker of bruine suiker
      theelepel
    • Sperziebonen, in dunne plakjes gesneden
      50 g
    • Fijngesneden verse koriander
      eetlepel
    • Plantaardige olie om in te frituren
    • Rijstazijn
      50 ml
    • Kleine komkommer, ontpit en in kleine blokjes gesneden
      stuks
    • Kleine sjalot, fijn gesneden
      stuks
    • Fijngehakte rode chilipeper
      stuks
    • Fijngehakte pinda’s
      eetlepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Meng in een kleine pan de rijstazijn en suiker. Verwarm op een laag vuur tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel vervolgens afkoelen.
    • 2
      Voeg de komkommer, sjalot en rode chilipeper toe aan het azijn-suikermengsel. Bestrooi met de gehakte pinda's en zet opzij.
    • 3
      Doe de wijtingfilet in een keukenmachine en pulseer tot een grove pasta, of gebruik een vijzel om de vis fijn te malen.
    • 4
      Voeg de rode currypasta, het ei, de vissaus en de suiker toe aan de vispasta en meng goed.
    • 5
      Roer de kaffir limoenblaadjes (indien gebruikt), sperziebonen en verse koriander erdoor.
    • 6
      Vorm het vismengsel met vochtige handen tot kleine platte koekjes.
    • 7
      Verhit een ruime hoeveelheid plantaardige olie in een diepe pan of wok tot ongeveer 170°C.
    • 8
      Frituur de viskoekjes in porties, zonder ze te overladen, tot ze aan beide kanten goudbruin en gaar zijn, wat ongeveer 2-3 minuten per kant zal duren.
    • 9
      Laat de viskoekjes uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
    • 10
      Leg de warme viskoekjes op een bord en serveer ze met de dipsaus ernaast.

Tod Man Pla is een traditioneel Thais gerecht dat bestaat uit gefrituurde viskoekjes die vaak geserveerd worden met een zoet-zure komkommersaus of een dipsaus op basis van azijn en suiker met komkommer en pinda's. De naam "Tod Man Pla" kan letterlijk vertaald worden als "gefrituurde viskoekjes" waarbij 'tod' staat voor frituren en 'man pla' betekent viskoekje.

Deze viskoekjes komen uit de Thaise keuken en zijn diep geworteld in de culinaire tradities van Thailand. Ze worden gemaakt met een pasta van witvis, meestal wijting of andere stevige witvis, die gemengd wordt met rode currypasta en andere smaakmakers zoals kaffir limoenblaadjes, fijngesneden boontjes en soms basilicum. De rode currypasta geeft de koekjes niet alleen smaak maar ook een pittige kick.

Het gerecht is geliefd in heel Thailand en wordt vaak gegeten als snack, voorgerecht of als onderdeel van een maaltijd. Het is ook populair als streetfood en je kunt het overal in het land vinden, van lokale markten tot high-end restaurants.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten