Soep
10 min
20 min

Tom Kha Pla met Koolvis: Een Heerlijke Zomers Soep

Herinner je je die zonnige dagen op een terrasje tijdens je vakantie in Thailand, waar de smaken van de lokale keuken je zintuigen prikkelden? Tom Kha Pla is een van die onvergetelijke gerechten die je direct terugvoeren naar die momenten

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Koolvis
      200 g
    • Kokosmelk
      400 ml
    • Kippenbouillon
      200 ml
    • Citroengras
      stengels
    • Galangal
      plakjes
    • Kaffir limoenblaadjes
      stuks
    • Rode chilipeper
      stuks
    • Champignons
      100 g
    • Tomaat
      stuks
    • Vissaus
      eetlepel
    • Suiker
      eetlepel
    • Limoensap
      eetlepel
    • Verse koriander
    • Lente ui
      stuks

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de koolvisfilet in hapklare stukjes en zet apart.
    • 2
      Maak de overige ingrediënten klaar zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
    • 3
      Verwarm een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe.
    • 4
      Voeg de geplette citroengrasstengels, galangal en kaffir limoenblaadjes toe aan de pan.
    • 5
      Laat het mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken kunnen trekken.
    • 6
      Voeg de koolvis, champignons, tomaat en rode chilipeper (indien gebruikt) toe aan de pan.
    • 7
      Laat de soep nog eens 5-7 minuten zachtjes koken, of tot de vis gaar is en de champignons zacht zijn.
    • 8
      Voeg de vissaus en suiker toe aan de soep en roer goed door.
    • 9
      Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Proef en pas de smaak aan met extra vissaus of limoensap indien nodig.
    • 10
      Verwijder de citroengrasstengels, galangal en kaffir limoenblaadjes uit de soep.
    • 11
      Schep de soep in kommen en garneer met verse koriander en lente-uitjes.

Herinner je je die zonnige dagen op een terrasje tijdens je vakantie in Thailand, waar de smaken van de lokale keuken je zintuigen prikkelden? Tom Kha Pla is een van die onvergetelijke gerechten die je direct terugvoeren naar die momenten. Deze heerlijke Thaise soep, met zijn romige kokosmelk, koolvis, frisse citroengras en pittige hint van galangal, is perfect om de warmte van de zomer te omarmen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten