Pasta
30 min
60 min

Traditionele Lasagna

Lasagna is een van de oudste soorten pasta en een belangrijk gerecht in de Italiaanse keuken.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • De rode saus

    Ingrediënten

    • Trostomaten, in blokjes gesneden
      stuks
    • Ui, fijngesneden
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Tomatensaus
      400 ml
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout, peper, oregano en basilicum naar smaak
    • Boter
      50 g
    • Bloem
      50 g
    • Melk
      400 ml

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
    • 2
      Voeg de trostomaten, tomatensaus, oregano, basilicum, zout en peper toe. Laat 20-30 minuten sudderen tot de saus dikker wordt.
  • De bechamelsaus (optioneel)

    Aan de slag

    • 1
      Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
    • 2
      Voeg de bloem toe en roer 2 minuten.
    • 3
      Voeg langzaam de melk toe, blijf roeren tot de saus glad en dik is.
    • 4
      Breng op smaak met zout en peper.
  • De Lasagna

    Ingrediënten

    • Rundergehakt
      300 g
    • Wortel, fijngehakt
      stuks
    • Broccoli
      stuks
    • Bleekselderij
      stengels
    • Lasagnabladen
      200 g
    • Parmezaanse kaas
      100 g
    • Mozzarella
      150 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Bak het rundergehakt tot het bruin is.
    • 2
      Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak nog 5 minuten. Blancheer de broccoliroosjes kort in kokend water en giet af.
    • 3
      Verwarm de oven voor op 180°C (350°F). Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje rode saus. Leg hierover een laag lasagnabladen, gevolgd door een laag gehaktmengsel, een laag broccoli en weer een laag rode saus. Herhaal dit proces, eindigend met een laag rode saus of de bechamelsaus
    • 4
      Bestrooi met Parmezaanse kaas en leg de plakjes mozzarella er bovenop.
    • 5
      Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 25 minuten. Verwijder daarna de folie en bak nog 10-15 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
    • 6
      Haal de lasagna uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je het serveert.
    • 7
      Tip: Serveer met een knapperige groene salade

Lasagna is een Italiaans gerecht dat bekend staat om zijn lagen pasta, saus, kaas en andere ingrediënten zoals vlees en groenten. Het is een van de oudste soorten pasta en een belangrijk gerecht in de Italiaanse keuken.

De oorsprong van lasagna gaat terug tot de oudheid, en er zijn verschillende theorieën over waar het precies vandaan komt. Sommige bronnen suggereren dat het kan zijn ontstaan in het oude Griekenland, waar het woord "Laganon" werd gebruikt om een plat stuk deeg te beschrijven dat in lagen werd gesneden. Anderen geloven dat lasagna zijn oorsprong vindt in het oude Rome. Dit recept is met rode saus maar je kan natuurlijk de laatste laag aanbrengen met bechamelsaus voordat je de kaas en mozzarella aanbrengt. En mocht je nog restjes groenten hebben kan je die prima gebruiken in deze lasagna.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten