Saus
5 min
5 min

Traditionele Tahini saus uit het Midden-Oosten

Tahinsaus, ook wel tahina genoemd, is een romige, gladde saus gemaakt van tahinipasta, die op haar beurt is gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Deze saus heeft een rijke, nootachtige smaak en een licht bittere ondertoon, wat kenmerkend is voor sesamzaadjes.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Tahinipasta
      50 ml
    • Knoflook, geperst
      teentje
    • Citroensap
      eetlepel
    • Water
      60 ml
    • Snufje zout

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Begin met het mengen van de tahinipasta en het citroensap in een kom. Het mengsel kan in eerste instantie dikker worden; dat is normaal.
    • 2
      Voeg het geperste teentje knoflook en een snufje zout toe. Meng goed.
    • 3
      Voeg geleidelijk het water toe, terwijl je blijft roeren, totdat de saus de gewenste consistentie heeft bereikt. Voor een dunnere saus, voeg meer water toe; voor een dikkere saus, iets minder.
    • 4
      Proef en pas eventueel de hoeveelheid citroensap of zout aan naar smaak.

Wil je eens wat anders dan Tzatziki of knoflooksaus bij je kipgyros of shoarma? Vandaag gaan we een lekkere gezonde saus uit het midden-oosten maken van sesamzaad pasta, Tahinisaus! 

Tahinsaus, ook wel tahina genoemd, is een romige, gladde saus gemaakt van tahinipasta, die op haar beurt is gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Deze saus heeft een rijke, nootachtige smaak en een licht bittere ondertoon, wat kenmerkend is voor sesamzaadjes. De consistentie kan variëren van vrij dun en vloeibaar tot dik en smeerbaar, afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegd water en de voorkeuren voor de textuur.

Tahinsaus is een fundamenteel onderdeel van de Midden-Oosterse en Mediterrane keukens, waar het wordt gebruikt in een breed scala aan gerechten, van dips en spreads tot dressings en marinades. Het is bijvoorbeeld een essentieel ingrediënt in hummus en baba ganoush, maar het wordt ook vaak gebruikt als een saus over gegrild vlees, kip, groenten, en in falafelbroodjes.

Sesamzaad, het hoofdingrediënt, is een van de oudste oliehoudende zaden die door de mens worden gebruikt, met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het gebruik van sesamzaad en tahinipasta in de keuken heeft diepe wortels in deze regio's, waarbij elke cultuur zijn eigen variaties heeft ontwikkeld. Tahinsaus is niet alleen lekker om zijn smaak, maar ook om zijn voedingswaarde, aangezien sesamzaad rijk is aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Ps. Een recept voor zelfgemaakte knoflooksaus of Tzatziki kan je ook op onze website vinden.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten