Soep
10 min
50 min

Traditionele 'vegetarische' Borscht

Borscht is een traditionele soep die bekend staat om zijn kenmerkende dieprode kleur, voornamelijk afkomstig van de belangrijkste ingrediënt: rode bieten. Deze soep heeft zijn wortels in de Slavische keuken.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • rode bieten, geschild en grof geraspt
      250 g
    • middelgrote ui, fijngehakt
      stuks
    • wortel, geschild en grof geraspt
      stuks
    • kleine witte kool, fijngesneden
      0.25 stuks
    • middelgrote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
      stuks
    • groentebouillon
      liter
    • laurierblad
      stuks
    • zout en zwarte peper naar smaak
    • plantaardige olie
      eetlepel
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • klein rood pepertje, fijngehakt (optioneel, voor extra pit)
      stuks
    • zure room, voor serveren
    • verse dille, fijngehakt, voor garnering

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Schil en rasp de bieten en wortelen. Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de kool en aardappelen in blokjes. Hak het pepertje fijn, indien gebruikt.
    • 2
      Verhit de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en sauteer tot deze glazig is. Voeg de bieten en wortelen toe en sauteer enkele minuten.
    • 3
      Voeg de groentebouillon, het laurierblad, de aardappelen en kool toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 30-40 minuten zachtjes koken, of tot de groenten gaar zijn.
    • 4
      Voeg de fijngehakte knoflook en het rode pepertje toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de soep nog enkele minuten koken.
    • 5
      Serveer de borscht warm, garneer met een klodder zure room en bestrooi met de fijngehakte dille.

Borscht is een traditionele soep die bekend staat om zijn kenmerkende dieprode kleur, voornamelijk afkomstig van de belangrijkste ingrediënt: rode bieten. Deze soep heeft zijn wortels in de Slavische keuken, met name in Oekraïne, vanwaar het zich verspreidde naar Rusland, Polen, en andere Oost-Europese en Slavische landen. Elke regio heeft zijn eigen variatie van borscht, variërend in ingrediënten en bereidingswijzen.

De exacte oorsprong van borscht is enigszins onduidelijk, maar het wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Oekraïense en Russische culinaire erfenis. Het gerecht is door de eeuwen heen populair gebleven vanwege zijn voedzaamheid, het relatieve gemak van bereiding, en de beschikbaarheid van de ingrediënten. Traditioneel wordt borscht gemaakt met een basis van rode bieten, aangevuld met een verscheidenheid aan groenten zoals kool, wortelen, uien, aardappelen en soms vlees. 

Hier is een eenvoudig vegetarisch recept voor borscht voor twee personen, met zure room en een garnering van dille en optioneel een pepertje voor wat extra warmte en pit. Dit gerecht kan je ook in een slowcooker of Dutch oven maken. Ook is het een makkelijk recept waarin je bijvoorbeeld restjes groenten als aubergine, kool, wortels of selderij kan toevoegen. In borscht kan je ook heel goed spek of een gerookte worst bijvoegen.

Deze vegetarische borscht is rijk en smaakvol, met een mooie balans tussen de aardse smaken van de bieten en de frisheid van de kruiden. De toevoeging van een klein rood pepertje geeft een aangename warmte aan het gerecht, waardoor het perfect is voor koude dagen. Lekker met brood.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten