Soep
10 min
20 min
Vichyssoise, een klassieke romige prei soep

De reden dat Vichyssoise koud wordt geserveerd, heeft te maken met het verfrissende karakter van de soep. Koud geserveerd, is het een uitstekend voorgerecht of een licht hoofdgerecht dat bijzonder lekker is tijdens de warmere maanden.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Prei3 stuks
- Middelgrote aardappel2 stuks
- Boter2 eetlepel
- Kippenbouillon of groentebouillon1 liter
- Slagroom250 ml
- Zout en peper naar smaak
- Verse bieslook, fijngehakt, voor garnering
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei toe en zweet deze ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
- 2Voeg de aardappelblokjes toe en giet de kippenbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, dek af en laat het ongeveer 20 minuten sudderen, of totdat de aardappelen gaar zijn.
- 3Haal de soep van het vuur en laat deze iets afkoelen. Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een glad geheel. Wees voorzichtig bij het mixen van hete vloeistoffen.
- 4Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en witte peper. Laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan in de koelkast om volledig af te koelen, dit duurt ongeveer 2 uur.
- 5Serveer de Vichyssoise koud, gegarneerd met fijngehakte bieslook.
De klassieke Franse Vichyssoise is een romige soep die gemaakt is van prei, aardappelen, room, en soms uien of knoflook. Het gerecht wordt vaak toegeschreven aan de Franse chef-kok Louis Diat, die in de vroege 20e eeuw werkte bij het Ritz-Carlton in New York City. De inspiratie voor het gerecht haalde hij uit zijn jeugdherinneringen aan een koude prei- en aardappelsoep die zijn moeder en grootmoeder maakten tijdens de hete zomers in Frankrijk.
De reden dat Vichyssoise koud wordt geserveerd, heeft te maken met het verfrissende karakter van de soep. Koud geserveerd, is het een uitstekend voorgerecht of een licht hoofdgerecht dat bijzonder lekker is tijdens de warmere maanden, wanneer hete soepen vaak te zwaar worden bevonden.
