Kip
10 min
45 min

Winterse stoofkip

Coq au Vin, letterlijk 'haan in wijn', is een klassiek Frans gerecht dat diepgeworteld is in de landelijke gastronomie. Het verhaal gaat dat dit gerecht teruggaat tot de tijd van Julius Caesar.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • kipfilets
      stuks
    • spekblokjes
      250 g
    • champignons, in plakjes
      250 g
    • uien, fijngesneden
      stuks
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • rode wijn (bijvoorbeeld een Pinot Noir of Bourgogne)
      750 ml
    • kippenbouillon
      250 ml
    • laurierblaadjes
      stuks
    • enkele takjes verse tijm
    • zout en peper naar smaak
    • bloem
      eetlepel
    • olijfolie

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Begin met het kruiden van de kipfilets met zout en peper. In een grote braadpan, verwarm wat olijfolie op middelhoog vuur en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
    • 2
      In dezelfde pan, bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
    • 3
      Voeg indien nodig extra olijfolie toe aan de pan. Bak de uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak ze tot ze goudbruin zijn.
    • 4
      Voeg de bloem toe aan de groenten en bak kort mee. Giet de rode wijn en kippenbouillon erbij, roer goed door om klontjes te voorkomen. Voeg de laurierblaadjes en tijm toe. Breng het geheel aan de kook.
    • 5
      Leg de kipfilets terug in de pan, samen met de gebakken spekblokjes. Zet het vuur laag en laat het geheel ongeveer 30 minuten sudderen, of tot de kip gaar is.
    • 6
      Verwijder de laurierblaadjes en tijmtakjes. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer de Coq au Vin warm, bijvoorbeeld met aardappelpuree of rijst en een frisse groene salade.

Coq au Vin, letterlijk 'haan in wijn', is een klassiek Frans gerecht dat diepgeworteld is in de landelijke gastronomie. Het verhaal gaat dat dit gerecht teruggaat tot de tijd van Julius Caesar, hoewel het recept zoals wij dat nu kennen waarschijnlijk in de 20e eeuw is ontstaan. Dit rustieke stoofgerecht combineert de rijke smaken van kip, spek en champignons met een heerlijke rode wijnsaus. Hier is een eenvoudige versie van Coq au Vin met kipfilet, ideaal voor een gezellige avondmaaltijd voor vier personen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten