Groentebouillon
Ingrediënten
- Ui, grof gehakt1 stuks
- Wortel2 stuks
- Bleekselderij2 stengels
- Knoflook, gekneusd2 teentje
- Peterselie1 handje
- Laurierblad1 stuks
- Peperkorrels1 theelepel
- Tijm2 takjes
- Water1.5 liter
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Combineer alle groenten en kruiden in een grote pan.
- 2Giet het water over de groenten zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- 3Breng het mengsel aan de kook op een hoog vuur.
- 4Zodra het kookt, verlaag je het vuur en laat je het geheel zachtjes sudderen voor ongeveer een uur.
- 5Zeef de bouillon om alle vaste stukjes te verwijderen en vang de vloeistof op.
Kippenbouillon
Ingrediënten
- Kippenbout1 kilo
- Ui, grof gesneden1 stuks
- Wortel2 stuks
- Bleekselderij2 stengels
- Laurierblad1 stuks
- Peterselie2 takjes
- Verse tijm2 takjes
- Zwarte Peperkorrels1 theelepel
- Water2 liter
- Knoflook (optioneel)2 teentje
- Zout, naar smaak (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Plaats de kippenbotten en -stukken in een grote soeppan. Voeg de ui, wortels, bleekselderij, en eventueel de knoflook toe.
- 2Giet het water over de ingrediënten in de pan, zorg ervoor dat de botten en groenten volledig onder water staan.
- 3Breng het mengsel aan de kook op hoog vuur. Zodra het kookt, verlaag je het vuur zodat het zachtjes suddert. Schep met een lepel eventueel schuim dat naar de oppervlakte komt eraf.
- 4Voeg de laurier, peterselie, tijm en peperkorrels toe.
- 5Laat de bouillon zonder deksel 2 tot 3 uur zachtjes sudderen. Dit langzame sudderproces helpt om de smaken uit de botten en groenten te halen.
- 6Na het sudderen gebruik je een fijne zeef om de vaste stoffen te verwijderen en vang je de vloeistof op. Als je een heldere bouillon wilt, kun je deze ook door een kaasdoek gieten.
- 7Proef de bouillon en voeg indien nodig zout toe.
Ik geef er de voorkeur aan om mijn eigen groente- en kippenbouillon te maken in plaats van het kant-en-klaar te kopen. Hierdoor weet ik zeker wat er in de bouillon gaat. Veel bouillons die je in de winkel koopt, hebben extra zout, conserveringsmiddelen en andere ingrediënten die ik liever niet in mijn gerechten heb. Door het zelf te bereiden, kan ik de volledige controle houden over wat erin gaat. Dit betekent dat ik kan kiezen voor verantwoorde groenten en vrije-uitloop kip, en ik kan het zoutgehalte aanpassen aan mijn eigen smaak. Het resultaat is een bouillon met een diepe, authentieke smaak die je zelden vindt in een commercieel product uit de supermarkt.
Het rustig laten trekken van de bouillon, met de groenten en kip, doet me denken aan de traditionele manieren van koken waar ik zo van hou. Bovendien is zelf bouillon maken vaak voordeliger, vooral als ik overgebleven groenten of kipdelen gebruik. Het eindresultaat is een heerlijke bouillon van topkwaliteit die een perfecte basis vormt voor vele andere maaltijden. Het geeft me veel voldoening om te weten dat ik een gezond en smakelijk ingrediënt aan mijn gerechten toevoeg. Mocht je hier geen tijd of zin hebben koop dan een goede bouillon die je bij veel biologische of natuurvoedingswinkels kan vinden.
Hierbij twee simpele basis recepten voor groente en kippenbouillon, als je het niet meteen gebruikt, kun je het in de koelkast bewaren (tot een week) of invriezen voor later gebruik. Deze bouillons kunnen als basis dienen voor soepen, sauzen of elk ander gerecht waarvoor bouillon nodig is. En het beste is dat ik precies weet wat erin zit en dat het met liefde en zorg is bereid.
