Soep
10 min
120 min

Zelf je kippen- of groentebouillon maken

Zelf je kippen- of groentebouillon maken

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Groentebouillon

    Ingrediënten

    • Ui, grof gehakt
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Bleekselderij
      stengels
    • Knoflook, gekneusd
      teentje
    • Peterselie
      handje
    • Laurierblad
      stuks
    • Peperkorrels
      theelepel
    • Tijm
      takjes
    • Water
      1.5 liter

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Combineer alle groenten en kruiden in een grote pan.
    • 2
      Giet het water over de groenten zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
    • 3
      Breng het mengsel aan de kook op een hoog vuur.
    • 4
      Zodra het kookt, verlaag je het vuur en laat je het geheel zachtjes sudderen voor ongeveer een uur.
    • 5
      Zeef de bouillon om alle vaste stukjes te verwijderen en vang de vloeistof op.
  • Kippenbouillon

    Ingrediënten

    • Kippenbout
      kilo
    • Ui, grof gesneden
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Bleekselderij
      stengels
    • Laurierblad
      stuks
    • Peterselie
      takjes
    • Verse tijm
      takjes
    • Zwarte Peperkorrels
      theelepel
    • Water
      liter
    • Knoflook (optioneel)
      teentje
    • Zout, naar smaak (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Plaats de kippenbotten en -stukken in een grote soeppan. Voeg de ui, wortels, bleekselderij, en eventueel de knoflook toe.
    • 2
      Giet het water over de ingrediënten in de pan, zorg ervoor dat de botten en groenten volledig onder water staan.
    • 3
      Breng het mengsel aan de kook op hoog vuur. Zodra het kookt, verlaag je het vuur zodat het zachtjes suddert. Schep met een lepel eventueel schuim dat naar de oppervlakte komt eraf.
    • 4
      Voeg de laurier, peterselie, tijm en peperkorrels toe.
    • 5
      Laat de bouillon zonder deksel 2 tot 3 uur zachtjes sudderen. Dit langzame sudderproces helpt om de smaken uit de botten en groenten te halen.
    • 6
      Na het sudderen gebruik je een fijne zeef om de vaste stoffen te verwijderen en vang je de vloeistof op. Als je een heldere bouillon wilt, kun je deze ook door een kaasdoek gieten.
    • 7
      Proef de bouillon en voeg indien nodig zout toe.

Ik geef er de voorkeur aan om mijn eigen groente- en kippenbouillon te maken in plaats van het kant-en-klaar te kopen. Hierdoor weet ik zeker wat er in de bouillon gaat. Veel bouillons die je in de winkel koopt, hebben extra zout, conserveringsmiddelen en andere ingrediënten die ik liever niet in mijn gerechten heb. Door het zelf te bereiden, kan ik de volledige controle houden over wat erin gaat. Dit betekent dat ik kan kiezen voor verantwoorde groenten en vrije-uitloop kip, en ik kan het zoutgehalte aanpassen aan mijn eigen smaak. Het resultaat is een bouillon met een diepe, authentieke smaak die je zelden vindt in een commercieel product uit de supermarkt. 

Het rustig laten trekken van de bouillon, met de groenten en kip, doet me denken aan de traditionele manieren van koken waar ik zo van hou. Bovendien is zelf bouillon maken vaak voordeliger, vooral als ik overgebleven groenten of kipdelen gebruik. Het eindresultaat is een heerlijke bouillon van topkwaliteit die een perfecte basis vormt voor vele andere maaltijden. Het geeft me veel voldoening om te weten dat ik een gezond en smakelijk ingrediënt aan mijn gerechten toevoeg. Mocht je hier geen tijd of zin hebben koop dan een goede bouillon die je bij veel biologische of natuurvoedingswinkels kan vinden.

Hierbij twee simpele basis recepten voor groente en kippenbouillon, als je het niet meteen gebruikt, kun je het in de koelkast bewaren (tot een week) of invriezen voor later gebruik. Deze bouillons kunnen als basis dienen voor soepen, sauzen of elk ander gerecht waarvoor bouillon nodig is. En het beste is dat ik precies weet wat erin zit en dat het met liefde en zorg is bereid.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten