Ingrediënten
- Gedopte tuinbonen2 kopjes
- Ui1 stuks
- Knoflook2 teentjes
- Verse peterselie0.5 bosje
- Verse koriander0.5 bosje
- Gemalen komijn0.5 theelepel
- Gemalen koriander0.5 theelepel
- Cayennepeper (optioneel)0.5 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Bakpoeder1 theelepel
- Bloem3 eetlepels
- Zonnebloemolie (voor het frituren)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Als je verse tuinbonen gebruikt, kook ze dan eerst tot ze zacht zijn. Vervolgens doe je de tuinbonen in een keukenmachine, samen met de ui, knoflook, peterselie, koriander, gemalen komijn, gemalen koriander, cayennepeper (indien gebruikt) en zout. Pureer tot een lekkere dikke pasta.
- 2Voeg het bakpoeder en de bloem toe en meng goed. Het mengsel moet voldoende dik zijn om in balletjes te vormen. Voeg indien nodig meer bloem toe. Blijf ondertussen ook proeven van je mengsel, dit gaat namelijk de smaak worden van je balletjes. Voeg eventueel kruiden of zout toe naar smaak.
- 3Vorm het mengsel tot kleine balletjes, vind je dit moeilijk maak dan schijfjes.Verhit de olie in een frituurpan of grote pan tot 180°C. Frituur de falafel in kleine porties tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- 4Serveer de falafel warm, bijvoorbeeld in een pitabroodje met groenten en tahinsaus, of als onderdeel van een mezze-platter. Dit recept levert ongeveer 16-20 falafelballetjes op, afhankelijk van de grootte. Geniet ervan!
De exacte oorsprong van falafel is enigszins onduidelijk, maar het gerecht is diepgeworteld in de culinaire traditie van het Midden-Oosten. Er zijn verschillende theorieën over waar en wanneer falafel voor het eerst werd gemaakt.
Een gangbare theorie is dat falafel zijn oorsprong vindt in Egypte, waar het oorspronkelijk werd gemaakt met tuinbonen (in plaats van kikkererwten) en bekend stond als ‘ta’amiya’. Sommige historici geloven dat falafel in Egypte is ontstaan tijdens de tijd van de farao’s, terwijl anderen denken dat het gerecht veel recenter is ontstaan, in de Koptische christelijke gemeenschap als een vleesvervanger tijdens de vastentijd.
Vanuit Egypte verspreidde falafel zich naar andere delen van het Midden-Oosten. Het populaire straatvoedsel is een belangrijk onderdeel van de lokale keukens, zoals in Israël, Libanon, Palestina, Jordanië en Syrië. In deze landen wordt falafel meestal gemaakt met kikkererwten en wordt het geserveerd in vers gebakken pitabroodjes met verschillende groenten en sauzen.
Hierbij een recept voor 4 personen / ongeveer 16-20 balletjes.
