Falafel
10 min
20 min

Zelfgemaakte falafel ‘ta’amiya’ van tuinbonen

Falafel is een heerlijk en voedzaam gerecht gemaakt van kikkererwten of tuinbonen, vaak geserveerd in een pitabroodje of als onderdeel van een salade.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Gedopte tuinbonen
      kopjes
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentjes
    • Verse peterselie
      0.5 bosje
    • Verse koriander
      0.5 bosje
    • Gemalen komijn
      0.5 theelepel
    • Gemalen koriander
      0.5 theelepel
    • Cayennepeper (optioneel)
      0.5 theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Bakpoeder
      theelepel
    • Bloem
      eetlepels
    • Zonnebloemolie (voor het frituren)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Als je verse tuinbonen gebruikt, kook ze dan eerst tot ze zacht zijn. Vervolgens doe je de tuinbonen in een keukenmachine, samen met de ui, knoflook, peterselie, koriander, gemalen komijn, gemalen koriander, cayennepeper (indien gebruikt) en zout. Pureer tot een lekkere dikke pasta.
    • 2
      Voeg het bakpoeder en de bloem toe en meng goed. Het mengsel moet voldoende dik zijn om in balletjes te vormen. Voeg indien nodig meer bloem toe. Blijf ondertussen ook proeven van je mengsel, dit gaat namelijk de smaak worden van je balletjes. Voeg eventueel kruiden of zout toe naar smaak.
    • 3
      Vorm het mengsel tot kleine balletjes, vind je dit moeilijk maak dan schijfjes.Verhit de olie in een frituurpan of grote pan tot 180°C. Frituur de falafel in kleine porties tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
    • 4
      Serveer de falafel warm, bijvoorbeeld in een pitabroodje met groenten en tahinsaus, of als onderdeel van een mezze-platter. Dit recept levert ongeveer 16-20 falafelballetjes op, afhankelijk van de grootte. Geniet ervan!

De exacte oorsprong van falafel is enigszins onduidelijk, maar het gerecht is diepgeworteld in de culinaire traditie van het Midden-Oosten. Er zijn verschillende theorieën over waar en wanneer falafel voor het eerst werd gemaakt.

Een gangbare theorie is dat falafel zijn oorsprong vindt in Egypte, waar het oorspronkelijk werd gemaakt met tuinbonen (in plaats van kikkererwten) en bekend stond als ‘ta’amiya’. Sommige historici geloven dat falafel in Egypte is ontstaan tijdens de tijd van de farao’s, terwijl anderen denken dat het gerecht veel recenter is ontstaan, in de Koptische christelijke gemeenschap als een vleesvervanger tijdens de vastentijd.

Vanuit Egypte verspreidde falafel zich naar andere delen van het Midden-Oosten. Het populaire straatvoedsel is een belangrijk onderdeel van de lokale keukens, zoals in Israël, Libanon, Palestina, Jordanië en Syrië. In deze landen wordt falafel meestal gemaakt met kikkererwten en wordt het geserveerd in vers gebakken pitabroodjes met verschillende groenten en sauzen.

Hierbij een recept voor 4 personen / ongeveer 16-20 balletjes.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten