Zwitserse Rösti

In Zwitserland wordt rösti gezien als een veelzijdig gerecht dat zowel als bijgerecht bij vleesgerechten als zelfstandig hoofdgerecht geserveerd kan worden. Buiten Zwitserland heeft rösti bekendheid gekregen en wordt het gewaardeerd om zijn eenvoud.
Ingrediënten
- vastkokende aardappelen500 g
- gerookte spekblokjes (optioneel)100 g
- boter of plantaardige olie2 eetlepel
- zout en peper naar smaak
- kleine ui, fijngesneden (optioneel)1 stuks
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kook de aardappelen in de schil in licht gezouten water tot ze bijna gaar zijn, maar nog stevig (ongeveer 20-25 minuten). Laat ze vervolgens volledig afkoelen. Dit kan ook een dag van tevoren gedaan worden.
- 2Pel de afgekoelde aardappelen en rasp ze grof.
- 3Bak de spekblokjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij. Bewaar het spekvet.
- 4Als je ui gebruikt, bak deze dan in het spekvet tot ze glazig zijn. Voeg dit vervolgens toe aan de geraspte aardappelen.
- 5Meng de geraspte aardappelen met de gebakken spekblokjes, zout en peper. Verhit de boter of olie in dezelfde pan. Voeg het aardappelmengsel toe, druk het aan tot een grote koek en laat het op middelhoog vuur bakken tot de onderkant goudbruin en krokant is, ongeveer 7-8 minuten.
- 6Keer de rösti om met behulp van een bord of deksel en bak de andere kant tot deze ook goudbruin en krokant is, nogmaals ongeveer 7-8 minuten.
- 7Serveer de rösti warm. Hij kan zowel als ontbijt, lunch of diner geserveerd worden.
Rösti is een traditioneel Zwitsers gerecht dat voornamelijk bestaat uit geraspte en vervolgens gebakken aardappelen. Het wordt vaak beschouwd als een nationaal gerecht van Zwitserland, vooral populair in het Duitssprekende deel van het land. De oorsprong van rösti gaat terug tot de vroege 19e eeuw, waar het oorspronkelijk werd geserveerd als een stevig ontbijt voor boeren in de kantons Bern en Zürich.
In zijn eenvoudigste vorm bestaat rösti uit aardappelen die geraspt en daarna in een koekenpan worden gebakken tot een knapperige koek. Oorspronkelijk werd rösti gemaakt met rauwe aardappelen, maar tegenwoordig worden vaak gekookte aardappelen van de vorige dag gebruikt, wat het gerecht zachter en makkelijker te bereiden maakt. Rösti kan ook variaties bevatten zoals het toevoegen van uien, spek, kaas, appel of verse kruiden.
