Salade
15 min
20 min

Gado Gado van snijbonen

Gado Gado is een traditioneel Indonesisch gerecht en kan het beste worden beschreven als een gemengde groentesalade met een rijke pindasaus. Het woord "gado" betekent in het Indonesisch "mix".

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Snijbonen, in stukjes gesneden
      150 g
    • Taugé
      100 g
    • Middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
      stuks
    • Blokje tofu, in blokjes gesneden
      stuks
    • Hardgekookte eieren, in vieren
      stuks
    • Komkommer, in plakjes
      stuks
    • Wortel, in dunne plakjes
      stuks
    • Enkele blaadjes sla voor de opmaak (optioneel)
    • Ongezouten pinda's, geroosterd
      150 g
    • Knoflook
      teentje
    • Tamarinde pasta
      theelepel
    • Donkere sojasaus
      theelepel
    • Palmsuiker of bruine suiker
      theelepel
    • Sambal oelek (naar smaak)
      theelepel
    • Kokosmelk
      200 ml
    • Zout naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kook de snijbonen en wortel in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn, ongeveer 4-5 minuten.
    • 2
      Kook de taugé kort, ongeveer 1 minuut.
    • 3
      Kook de aardappelblokjes gaar in ongeveer 10-15 minuten.
    • 4
      Bak de tofu in wat olie tot ze goudbruin zijn.
    • 5
      Maal de pinda's in een blender of vijzel tot een fijne pasta.
    • 6
      Fruit de knoflook kort in een beetje olie.
    • 7
      Voeg de gemalen pinda's, knoflook, tamarinde, sojasaus, suiker, en sambal toe aan een pan. Meng goed.
    • 8
      Voeg geleidelijk de kokosmelk toe tot de gewenste dikte is bereikt. Kook op laag vuur tot alles goed gemengd is. Voeg zout naar smaak toe.
    • 9
      Schik de gekookte groenten, tofu en eieren mooi op een bord of in een grote kom.
    • 10
      Serveer de warme of koude pindasaus apart.
    • 11
      De pindasaus kan van tevoren worden bereid en opgewarmd voor het serveren.
    • 12
      Serveer met gekookte rijst of lontong (rijstcake).

Gado Gado is een traditioneel Indonesisch gerecht en kan het beste worden beschreven als een gemengde groentesalade met een rijke pindasaus. Het woord "gado" betekent in het Indonesisch "mix" en de dubbele naam "gado gado" wijst op de variëteit en de mix van de ingrediënten.

Het gerecht bestaat typisch uit een mengsel van gekookte en rauwe groenten, waaronder snijbonen, taugé, spinazie, komkommer, en soms ook andere groenten zoals aardappelen en kool. Daarnaast bevat het vaak gekookte eieren, tofu, en tempeh.

De sleutel tot Gado Gado is de pindasaus, die meestal bestaat uit gemalen pinda's of pindakaas gemengd met diverse ingrediënten zoals knoflook, tamarinde, palmsuiker, chilipeper, en soms limoensap of kokosmelk.

Gado Gado is een veelzijdig gerecht en wordt in Indonesië zowel als hoofdmaaltijd als als bijgerecht geserveerd. Het is ook populair als straatvoedsel. Elke regio in Indonesië heeft zijn eigen variant van Gado Gado, waardoor er vele verschillende versies van dit gerecht bestaan. Het staat bekend om zijn combinatie van texturen en smaken, variërend van knapperig tot zacht en van zoet tot pittig.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten