Gehakt
20 min
30 min

Patlıcan Kapama aubergines gevuld met rundergehakt

De naam "Patlıcan Kapama" verwijst naar het ‘verbergen’ van de vulling tussen lagen zachte, goudbruin gebakken aubergineplakken, die het geheel een prachtige presentatie geven.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Aubergine
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Rundergehakt
      200 g
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Paprika
      stuks
    • Tomatenblokjes
      400 g
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Paprikapoeder
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Verse peterselie
    • Cherryomaat

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken (ongeveer 0,5 cm dik).
    • 2
      Bestrooi ze met zout en laat ze ongeveer 15-20 minuten staan om het overtollige vocht en eventuele bitterheid te verwijderen.
    • 3
      Spoel de aubergineplakken af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
    • 4
      Verhit 2-3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
    • 5
      Bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin. Dit kan in porties, afhankelijk van de grootte van je pan.
    • 6
      Leg de gebakken aubergineplakken op een bord met keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
    • 7
      In dezelfde pan, voeg indien nodig een beetje olijfolie toe en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht en geurig zijn.
    • 8
      Voeg het gehakt toe en bak het tot het bruin en gaar is.
    • 9
      Voeg de paprika, tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, zout en peper toe. Laat het mengsel 10-15 minuten sudderen totdat het ingedikt is en de smaken goed zijn gemengd.
    • 10
      Verwarm de oven voor op 180°C.
    • 11
      Bekleed een ronde ovenschaal met een deel van de gebakken aubergineplakken zodat de bodem en zijkanten bedekt zijn.
    • 12
      Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig over de aubergines.
    • 13
      Bedek de vulling met de overgebleven aubergineplakken.
    • 14
      Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht gedurende 20-25 minuten, totdat het goed is verwarmd en de bovenkant licht goudbruin is.
    • 15
      Haal de "Patlıcan Kapama" uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen.
    • 16
      Garneer met verse peterselie en kers- of cherrytomaten in het midden voor een mooie presentatie, zoals op de foto.

Patlıcan Kapama is een heerlijk traditioneel Turks gerecht dat de diepe, rijke smaken van aubergines combineert met gekruid gehakt, tomaten en een vleugje verse kruiden. Oorspronkelijk afkomstig uit de Turkse keuken, is dit gerecht populair vanwege zijn eenvoud en volle smaak, en het wordt vaak geserveerd bij familie- of feestmaaltijden. De naam "Patlıcan Kapama" verwijst naar het ‘verbergen’ van de vulling tussen lagen zachte, goudbruin gebakken aubergineplakken, die het geheel een prachtige presentatie geven.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten