Personen
-
+
Ingrediënten
- Aubergine2 stuks
- Olijfolie2 eetlepel
- Rundergehakt200 g
- Ui1 stuks
- Knoflook2 teentje
- Paprika1 stuks
- Tomatenblokjes400 g
- Tomatenpuree1 eetlepel
- Paprikapoeder1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie
- Cherryomaat
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken (ongeveer 0,5 cm dik).
- 2Bestrooi ze met zout en laat ze ongeveer 15-20 minuten staan om het overtollige vocht en eventuele bitterheid te verwijderen.
- 3Spoel de aubergineplakken af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
- 4Verhit 2-3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- 5Bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin. Dit kan in porties, afhankelijk van de grootte van je pan.
- 6Leg de gebakken aubergineplakken op een bord met keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
- 7In dezelfde pan, voeg indien nodig een beetje olijfolie toe en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht en geurig zijn.
- 8Voeg het gehakt toe en bak het tot het bruin en gaar is.
- 9Voeg de paprika, tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, zout en peper toe. Laat het mengsel 10-15 minuten sudderen totdat het ingedikt is en de smaken goed zijn gemengd.
- 10Verwarm de oven voor op 180°C.
- 11Bekleed een ronde ovenschaal met een deel van de gebakken aubergineplakken zodat de bodem en zijkanten bedekt zijn.
- 12Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig over de aubergines.
- 13Bedek de vulling met de overgebleven aubergineplakken.
- 14Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht gedurende 20-25 minuten, totdat het goed is verwarmd en de bovenkant licht goudbruin is.
- 15Haal de "Patlıcan Kapama" uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen.
- 16Garneer met verse peterselie en kers- of cherrytomaten in het midden voor een mooie presentatie, zoals op de foto.
Patlıcan Kapama is een heerlijk traditioneel Turks gerecht dat de diepe, rijke smaken van aubergines combineert met gekruid gehakt, tomaten en een vleugje verse kruiden. Oorspronkelijk afkomstig uit de Turkse keuken, is dit gerecht populair vanwege zijn eenvoud en volle smaak, en het wordt vaak geserveerd bij familie- of feestmaaltijden. De naam "Patlıcan Kapama" verwijst naar het ‘verbergen’ van de vulling tussen lagen zachte, goudbruin gebakken aubergineplakken, die het geheel een prachtige presentatie geven.
