Ei
20 min
20 min

Scotch Eggs

Scotch Eggs zijn een traditioneel Brits gerecht dat bestaat uit een hard- of zachtgekookt ei omhuld met worstvlees, vervolgens gepaneerd en gefrituurd of gebakken tot goudbruin.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Ei, groot
      stuks
    • Runder-, varkensgehakt of worstvlees
      400 g
    • Kleine ui, fijngehakt
      stuks
    • Knoflook, fijngemaakt
      teentje
    • Mosters
      theelepel
    • Worcestershire saus
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Bloem, voor het paneren
      100 g
    • Paneermeel
      200 g
    • Olie om in te frituren

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren 6 minuten voor een zachtgekookte dooier of 9 minuten voor een hardgekookte dooier. Schrik de eieren na het koken onmiddellijk in koud water en pel ze zorgvuldig.
    • 2
      Meng in een kom het rundergehakt met de fijngehakte ui, knoflook, mosterd, Worcestershire saus, zout en peper. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
    • 3
      Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties. Druk elke portie plat in de palm van je hand en leg er voorzichtig een gekookt ei in het midden. Vorm het gehakt rond het ei zodat het volledig bedekt is.
    • 4
      Rol de gehaktomhulde eieren eerst in de bloem, vervolgens in het geklopte ei en ten slotte in het paneermeel. Zorg ervoor dat elk ei goed bedekt is met elke laag. Voor een extra crispy buitenkant kan je dit ook twee keer doen.
    • 5
      Verhit de olie in een diepe pan of friteuse tot ongeveer 180°C. Frituur de Scotch Eggs in porties tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 4-5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
    • 6
      Laat de Scotch Eggs iets afkoelen voordat u ze serveert. Ze kunnen warm of op kamertemperatuur gegeten worden.

Scotch Eggs zijn een traditioneel Brits gerecht dat bestaat uit een hard- of zachtgekookt ei omhuld met worstvlees, vervolgens gepaneerd en gefrituurd of gebakken tot goudbruin. De buitenste laag kan bestaan uit varkensgehakt, rundergehakt of een mix van verschillende soorten gehakt, gekruid met kruiden en specerijen voor extra smaak. Het resultaat is een knapperige buitenkant met een zachte, smaakvolle binnenkant, waarbij het ei in het midden zit als een verrassing.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten