Kip
45 min
60 min
Tajine met kip en tfaya met gestoomde couscous

Een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken, geliefd om zijn combinatie van hartige en zoete smaken. Het is een gerecht dat je vooral tegenkomt bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, religieuze feesten of familie-etentjes op vrijdag.
Personen
-
+
Tajine met kip en tfaya met gestoomde couscous
Ingrediënten
- Kippenbout1 stuks
- Grote ui1 stuks
- Knoflook0.5 teentje
- Gemberpoeder0.25 theelepel
- Kurkuma0.15 theelepel
- Zwarte peper0.15 theelepel
- Saffraansnufje
- Kaneelstokje0.25 stuks
- Olijfolie1 eetlepel
- Roomboter1 eetlepel
- Rozijnen25 g
- Honing0.25 eetlepel
- Kaneel0.15 theelepel
- Couscous62.5 g
- Water62.5 ml
- Zoutsnufje
- Verse peterselie of koriander, grofgehaktbosje
- Geroosterde amendelen of sesamzaadjes15 g
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verhit de olijfolie in de tajine.
- 2Bak de kippenbouten rondom goudbruin (± 10 minuten).
- 3Versnipper een vierde van de uien en voeg deze samen met de knoflook, gember, kurkuma, peper, saffraan en het kaneelstokje toe. Laat alles kort meebakken tot de ui glazig is.
- 4Voeg het water of bouillon toe tot de kip bijna onderstaat.
- 5Zet het deksel op de tajine en laat deze vervolgens 1 uur zachtjes sudderen. Keer de kip halverwege.
- 6Snij de overige uien in ringen en bak deze op laag vuur in boter of olie tot ze goudbruin zijn (30–40 minuten).
- 7Voeg de rozijnen, honing, kaneel en het zout toe. Laat deze 10 minuten karamelliseren tot een dikke, glanzende saus.
- 8Breng 250 ml water aan de kook met een snufje zout.
- 9Giet het kokende water over de couscous in een schaal.
- 10Voeg olijfolie of boter toe, roer los met een vork en dek af. Laat 5 minuten wellen.
- 11Roer daarna opnieuw los en warm, eventueel nog even door in een pan of stoommandje.
- 12Wil je rozijnen in de couscous? Week ze kort in warm water en meng ze op het laatst door de couscous.
- 13Leg de tfaya over de gestoofde kip in de tajine. Laat alles nog 10 minuten samen trekken met de deksel erop.
- 14Schep de couscous op een grote schaal of per bord. Leg de kip met de saus en tfaya erbovenop. Garneer met peterselie, koriander en eventueel geroosterde amandelen.
- 15Eet smakelijk!